Tage Priess, 12.3.1914-15.8.1980, direktør for Glyngøre Fiskeindustri. Født i Glyngøre, død i Nykøbing M., begravet sst. Efter realeksamen 1930 tog P. året efter handelseksamen fra Den jyske handelshøjskole i Århus, hvorefter han blev ansat i Glyngøre i faderens fiskeeksportforretning der var en af landets største. 1931-37 var han tillige beskæftiget i virksomheder i Tyskland og England, også her med handel med fisk. 1937 blev P. fuldmægtig i Limfjords-Østers-Kompagniet i Nykobing M. og 1944 direktør. 1962 blev han eneindehaver af statens astersfiskeri i Limfjorden. Da havde P. allerede gjort sig bemærket som foregangsmand inden for fiskehermetikindustrien. 1939 havde han sammen med broderen Henning Priess og svogeren Poul Græsborg taget initiativ til at igangsætte Glyngøre Fiskeindustri. Baggrunden var bl.a. de ustabile produktionsforhold omkring østersproduktionen. Fabrikskapacitet og arbejdskraft kunne derfor udnyttes til en fiske-hermetikproduktion. 1944 startede P. tillige Limfjords Muslingekompagniet der siden fandt frem til at fremstille dansk kaviar af stenbiderens rogn. Virksomheden udviklede sig til at blive Skandinaviens største og mest moderne kogeri. Efter krigen voksede virksomhederne hurtigt, og produktion og afsætning kom ind i faste rammer. P. sikrede virksomhederne store eksportordrer der samtidig gav mulighed for en stigende specialisering, så der fra den første spæde begyndelse hvor der kun blev produceret krydrede brislinger, saltsild og klipfisk nu også kunne tages andre produktioner op. Det brede produktionsprogram er vel nok en af forklaringerne på Glyngøre Fiskeindustris stadige vækst og omfattende eksport til mange lande. Råvarerne har til gengæld altid været begrænset til mindre end en halv snes fiskearter, især fanget af danske fiskere. Allerede midt i 1960erne oversteg medarbejdertallet de 500, og da det blev stadig vanskeligere at skaffe arbejdskraft, blev der bl.a. oprettet en rejepilleafdeling i et nedlagt mejeri i Højslev. Også i Gudnæsstrand i Thy startede P. egen fabrik, og siden blev der sat en filial i drift i Harrislee nord for Flensborg. Herfra skulle i første omfang Tyskland og siden fællesmarkedet forsynes med fiskehermetik. Det oprindelige tætte samarbejde med Limfjords-Østers-Kompagniet blev opretholdt, bl.a. med en fælles salgsorganisation på hjemmemarkedet og en række eksportmarkeder, ligesom en del udviklingsarbejde blev udført til fordel for begge virksomheder.

For at udnytte råvarerne så effektivt som muligt etablerede P. en minkfarm, og siden blev der også oprettet egne dambrug der ligeledes blev forsynet med fiskeaffald. I begyndelsen af 1960erne skabte P. sit eget coasterrederi, T. Priess. – P. var en usædvanlig dygtig forretningsmand der personlig tog sig af sine mange udenlandske forretningsforbindelser. Få år før sin død overlod han styret af virksomhederne til sine sønner. En står for Østers-Kompagniet, en anden leder Glyngøre Fiskeindustri og en tredje har overtaget fiskeindustriens store fabrik ved Flensborg.

Familie

Forældre: fiskeeksportør Anders Martin P. (1886-1953) og Elna Hausgaard (1890-1958). Gift 2.7.1939 i Nykøbing M. med Else Marie Græsborg, født 15.1.1916 i Vinderup, d. af gårdejer Otto G. (1888-1923) og Anna Vestergaard (1890-1944).

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Anders B. Nørgaard i Demokraten 7.4.1966.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig