Th. Aarup, Thomas Schmidt Aarup, 7.9.1896-13.5.1984, proprietær, kvægopdrætter. Død i Kalle-strup, begravet i Hvam. Aa. blev uddannet ved praktisk landbrug og viste allerede fra drengeårene særlig interesse for besætningen i kostalden. 1920 overtog han slægtsgården Kallestrup ved Ålestrup, først som forpagter og senere som ejer. Hans far havde oparbejdet en anset jysk avlsbesætning, men Aa. interesserede sig hurtigt for det sortbrogede hollandske kvæg og for muligheden af at krydse jysk og hollandsk sortbroget kvæg selv om krydsning dengang blev ringeagtet. Allerede 1920 besøgte han første gang Holland for at studere det hollandske kvæg, og efter flere besøg fik han omkring 1927 tilladelse til at indføre hollandske avlsdyr. Beslutningen om at anvende disse avlsdyr i den rene jyske besætning blev truffet vel vidende at det ville koste ham avlsdyrsalget som havde haft et betydeligt omfang, samt en tilbagetrukken tilværelse inden for den jyske kvægavl. Der var på den tid en kompakt modstand i jyske opdrætterkredse mod det hollandske sortbrogede kvæg, men det var karakteristisk for Aa. at han målbevidst gik sine egne veje. Han sigtede mod at skabe det mest økonomiske brugskvæg ved at drage fordel af det hollandske kvægs egenskaber og tage hensyn til både kød- og mælkeproduktion. Gennem årene indførte Aa. et betydeligt antal avlsdyr af fremragende kvalitet, og det lykkedes ham at gøre besætningen på Kallestrup til et begreb inden for dansk kvægavl. Besætningens dyr blev fint placeret på de store dyrskuer, hentede mange præmier og pokaler, og et par af køerne satte rekord i årsydelse og livsydelse. Undertiden sikrede Aa. også hollandske avlsdyr til landet uden selv at købe dem, og afkom fra hans besætning fik en afgørende indflydelse på udviklingen af det sortbrogede kvæg i Jylland.

Aa. lagde størstedelen af sin indsats inden for landbruget på kvægavlens område hvor hans faglige og menneskelige kvalifikationer førte til adskillige tillidsposter. I 1930'erne og 1940'erne var han formand for Foreningen for avlen af hollandsk malkekvæg i Nordjylland, og han var medvirkende til sammenslutningen af alt sortbroget kvæg i Danmark under fællesbetegnelsen "Sortbroget dansk malkerace" (SDM). Han blev senere formand for Foreningen for SDM og for Hovedforeningen for SDM i Danmark som blev dannet 1955, og som senere blev til Avlsforeningen for sortbroget malkekvæg i Danmark. Aa.s styrke som formand lå i hans store indsigt og viden om såvel det praktiske som det teoretiske avlsarbejde. Han var en meget søgt foredragsholder i kvægavlsforeningerne, og det var hans fortjeneste at brugen af nordamerikanske tyre, for at skaffe yderligere fremgang inden for det sortbrogede danske malkekvæg, kom i gang midt i 1960'erne. Han var en af de store personligheder inden for den sortbrogede kvægavl i Danmark og opnåede mange hædersbevisninger, herunder Gylling Holms mindelegat.

Familie

Forældre: proprietær Jens Christian Nicolai Aa. (1863-1920) og Mette Marie Christence Schmidt (1872-1963). Ugift.

Udnævnelser

R. 1960.

Bibliografi

Sortbroget kvæg – baggrund og udvikl, i Danm., 1983 209-18.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig