Thora Fiedler, Thora Nielsen Fiedler, 15.3.1854-14.3.1941, sygeplejerske, klinikforstander. Født i Nyborg, død i Frederiksberg, Lynge sg. ved Sorø, begravet i Holsteinborg. F. fik i arv efter sin far en enestående alsidighed og et initiativ som hun i høj grad fik lejlighed til at udnytte. Efter faderens død kom hun ind på Kbh.s kommunehospital, blev uddannet som sygeplejerske 1887-88, gik derefter i Røde Kors' tjeneste som privatsygeplejerske og blev kendt som en varmhjertet og dygtig kvinde. 1894 overtog hun stillingen som klinikforstander ved Hjemmet for vanføre i Kbh. Hendes væsentligste arbejde var ved sygesengen og på operationsstuen, men snart fandt hun andre opgaver som hun med sin ukuelige energi og praktiske sans løste på en sådan måde, at resultatet blev af største betydning for hjemmet og tillige blev forbillede for adskillige lignende institutioner. Da hun tiltrådte, blev alle bandager fremstillet af bandagister uden for hjemmet, men F. indså fordelen ved at hjemmet selv fremstillede dem, og at de vanføre derved kunne blive hjulpet til et godt lønnet arbejde, samtidig med at det ville være en stor besparelse for hjemmet. Med den største iver begyndte hun dette arbejde i en dertil indrettet bandagestue med to syersker til hjælp; selv forsøgte hun sig i hærdning af stål og læder, i drejning af metal og smedearbejde og opnåede en vis færdighed og et sikkert kendskab til de forskellige arbejdsgrene ved fremstillingen af bandagerne. Allerede 1896 var bandageriet så vidt fremskredet at det var eneleverandør til klinikken og tillige udførte bestillinger fra mange hospitaler og privatfolk. – F.s intelligens gjorde sig særlig gældende ved valget af arbejdere i de mange forskellige værksteder, både med hensyn til deres vanførhed og med hensyn til deres åndelige udvikling. Der var brug for omhu og tænksomhed ved eksperimenter med bandager og proteser for at de i fuldeste mål kunne tjene deres hensigt. – På grund af en øjenlidelse måtte F. trække sig tilbage 1921; klinikken var da nået til at beskæftige 38 lønnede arbejdere og 21 elever. Hun var en stærk, særpræget personlighed, retsindig og varmhjertet, impulsiv og meget myndig. For en indsamlet sum som blev skænket ved hendes afsked fra hjemmet stiftedes frk. F.s legat. F. var medlem af Dansk sygeplejeråds repræsentantskab og bestyrelsesmedlem i Dansk arbejde.

Familie

Forældre: landmand, vejinspektør, senere birkedommer og statskonsulent i fiskeri Har. V. F. (1808-87) og Marie S. K. Jensen (1830-1905). Ugift.

Udnævnelser

F.M.1. 1913.

Ikonografi

Maleri af H. Vedel (Ortopæd, hosp., Kbh.). Foto.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig