Torben Meyer, 23.1.1879-4.4.1968, hofblikkenslager. Født i Kbh. (Cit.), død i Emdrup, begravet i Kbh. (Ass.). M. blev student 1897 og tog filosofikum året efter for derpå at gå i lære hos en af de førende blikkenslagere i Kbh., Luis Nimb. Det havde været M.s eget ønske at blive sanger eller skuespiller, men han fulgte presset fra faderen hvis forretning på den tid indtog en markant position i hovedstadens forretningsliv. Der var stort værksted med omkring 20 svende og en butik med salg af blikkenslagerarbejder der spillede en betydelig rolle i dagliglivet (bl.a. petroleumslamper, køkkenudstyr). Efterhånden trængtes varerne ud af fabriksfremstillede produkter, som M.s far afviste at handle med, og følgen var at firmaet gik tilbage, selv om de økonomiske muligheder dog stadig var langt større end i et normalt håndværksmesterhjem. Efter læretiden var M. i nogle år på videreuddannelse i fagskoler og virksomheder i Tyskland. Han vendte hjem 1904 og tog mesterbrev som gas-, vand- og sanitetsmester. Han trådte ind i familiefirmaet og overtog det ved faderens død og blev samtidig kgl. hofblikkenslager; han drev virksomheden med butik og værksted i Nyhavn frem til 1959 da firmaet blev ophævet. Et af de specialer, M. opdyrkede, var springvand - det store springvand foran koncertsalen i Tivoli er konstrueret af M.; en kopi af det opstillede han i Olympia, hovedstaden i staten Washington. Et andet område, M. havde succes med, var genoptagelsen af et af firmaets tidligere specialiteter, håndmalede, lakerede bakker som i årene efter anden verdenskrig blev en betydelig eksportartikel, navnlig til USA. Ved siden af dette fortsatte man med almindelige bygningsarbejder. Firmaets størrelse gav det efterhånden ikke nogen fremtrædende erhvervsmæssig position; til gengæld var M. gennem årtier en kendt skikkelse i Kbh. Han fortsatte firmaets tradition som rekvisit-leverandør (brynjer, uskadelige sværd, mekaniske dyr m.m.) til teatrene og havde dermed en levende forbindelse med den skuespil-verden, han som barn havde elsket så højt. Selv blev han i videre kredse kendt som visesanger. Han spillede en fremtrædende rolle i Studentersangforeningen, han sang, bl.a. i radioen, håndværkersange, og var i det hele en forlystelsesråd i de kbh.ske håndværkerkredse. 1961 udgav han 100 håndværkerviser med klavernoder og guitararrangement; tidligere havde han til håndværkerfester skrevet festspil og pantomimer. 1944 udgav han Minervas Børn i Thalias Tjeneste. Minder fra Studenterkomedierne 1833-1944. 1 de seneste år stod M. som en lødig eksponent for en svunden periode i Kbh.s uprofessionelle forlystelsesverden. M. var medlem af Håndværkerforeningens bestyrelse 1935-54.

Familie

Forældre: hofblikkenslager Torben M. (1848-1911) og Jutta Olsen (1846-1918). Gift 21.4.1923 med Carla Henriette Helene Wissing, født 24.5.1882 på St. Croix, død 10.11.1967 på Bispebjerg hospital, d. af læge Johannes Vilhelm Rudolph W. (1848-94) og Frederikke Brandt (1857-1939). Ægteskabet opløst.

Udnævnelser

R. 1948.

Ikonografi

Tegn. af Otto Christensen, 1954. Foto.

Bibliografi

T. M. i Danske hjem ved århundredskiftet, red. Povl Bagge, ny saml., 1949 og i Børsen 29.7.1953.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig