Valdemar 4. Eriksen, d. 1312, hertug af Sønderjylland. Begravet i Slesvig domk. Ved faderens død 1272 kom Valdemar under kongens værgemål, og Sønderjylland sattes under kongelig forvaltning. Kongedømmets kapitulation over for stormandsoppositionen kom dog Valdemar til gode, og på hoffet i Vordingborg 1283 forlenedes han med Sønderjylland, men på vilkår han ikke var tilfreds med. Han rejste krav på landet Als og på det kongelige gods i hertugdømmet, krav som dog afvistes af et vortelnævn hvis dom bekræftedes på hoffet i Nyborg 1285. Samme år fængslede kongen Valdemar som holdtes som fange på Søborg, men 1286 løslodes hertugen ved et forlig der i modsætning til Nyborgdommen gav ham indtægterne af mønten og ledingsafløsningen i hertugdømmet.

Efter drabet på Erik Klipping indgik Valdemar i formynderregeringen med titel af rigsforstander (1287). Et forsøg fra drosten Peder Nielsens side på at udelukke ham mislykkedes, men Valdemar havde i de følgende år forbindelse med de for drabet på Erik Klipping dømte fredløse. 1295 kom det til et åbent brud med kongen som dog endegyldigt bilagdes i Vordingborg 1297. Valdemar måtte nøjes med de hertugelige rettigheder som de var fastlagt 1285-86 og opgav nu sin opposition mod Christofferlinjen. I de følgende år fremtræder han som støtte for Erik Menveds udenrigspolitik.

Familie

Forældre: hertug Erik Abelsen (død 1272) og Margrete af Rügen (død 1272). Gift 1. gang 1287 i Mölln med Elisabeth, d. af hertug Johan 1. af Sachsen-Lauenburg (død 1285). Gift 2. gang 1306 med Anastasia (gift 2. gang 1313 med grev Gerhard IV af Holsten), d. af grev Nicolaus af Schwerin-Wittenburg. Far til Erik (død 1325).

Bibliografi

Horst Windmann: Schlesw. als Territorium, Neumünster 1954 = Quellen und Forsch. zur Gesch. Schlesw.-Holst.s XXX. Kai Hørby: Status regni Dacie, 1977. Erich Hoffmann: Spätmittelalter und Reformationszeit, Neumünster 1981 = Gesch. Schlesw.-Holst.s IV,2.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig