Valdemar Graae, Valdemar Gomme Graae, 4.8.1871-8.2.1938, grosserer. Født i Tranekær, død i Paris, urne på Gilleleje kgd. Efter at have taget præliminæreksamen fra Hauchs skole kom G. i handelslære hos H. Dessau & Co. i Kbh. Trangen til at lære og udvikle sig var levende hos ham, og allerede 1893 rejste han til London. Efter i et par år at have været knyttet til det danske generalkonsulat her begyndte han at arbejde selvstændigt med agentur for smør og flæsk. Han gjorde sig hurtigt gældende ved sin virkelyst og forretningsmæssige dygtighed, og 1903 knyttedes han til Otto Mønsteds fabrik i Southall ved London, først som salgschef, senere som direktør. Da fabrikken 1911 solgtes til Maypole Dairy Co. rejste G. til Liverpool og startede sin egen margarinefabrik der fik en række kæmpeleverancer til den engelske hær, og som 1919 overgik til et aktieselskab English Margarine Works med en kapital på I mill. £. Han var dette selskabs direktør til 1924 og lagde i disse år grunden til den store anseelse han nød i engelsk forretningsliv, og som 1924 foranledigede Maypole Dairy Co. der var ejet af den hollandske margarinetrust under Anthon Jürgens, til at vælge ham til formand og administrerende direktør. Her kom hans merkantile anlæg og sans for administration til fuld udfoldelse. Under fast og handlekraftig ledelse førte han den store virksomhed frem fra et stagnerende foretagende til en blomstrende forretning som kunne give et stort udbytte allerede et år efter hans tiltræden. I de fem år han stod i spidsen for selskabet, reorganiserede han hele dets virksomhed; kontorerne som før lå spredt i verdensbyens forskellige dele samledes i det imponerende Maypole House på Finsbury Square. Et mægtigt femetages tepakhus blev opført, bygget af et dansk ingeniørfirma i London. Salget af danske produkter – smør, æg, kondenseret mælk og fløde, svinefedt m.m. – blev gennemført med stor konsekvens fra selskabets 1.000 butikker landet over. – 1929 trak G. sig tilbage fra stillingen i Maypole efter en strid med trustens ledelse. Han var da en meget rig mand der ofte med sin dampyacht med et par og tyve mands besætning besøgte skandinaviske farvande. Under krisen 1931 mistede han store dele af sin formue og vendte atter tilbage til erhvervslivet. 1932 oprettede han i samarbejde med det store importfirma Peter Keevil & Sons Ltd. en stor, moderne margarinefabrik, Western Margarine Ltd. i Acton ved London for hvilken han var direktør til sin død. – Inden for den danske koloni i London nød G. stor anseelse. 1935 valgtes han til formand for The Danish Club, foreningen Danmark, London-danskernes samlingsmærke. Klubbens store bygning på Knightsbridge ved Hyde Park blev under hans formandskab totalt bygget om og moderniseret. Han var sejlsportsmand og deltog ofte i internationale regattaer.

Familie

Forældre: forpagter, senere proprietær, cand.phil. Peter Christian G. (1829-79) og Christiane Petrea Petersen (1839-1909). Gift 6.11.1915 i London med Anna Christine Marie Seidel, født 9.7.1882 i Vejle, død H.10.1946 i Kjellerup, Viborg amt, d. af købmand Johan Erhardt S. (1846-1918) og Christine Marie Augusta Christensen (1860-97).

Udnævnelser

R. 1918. DM. 1926. K.2 1939.

Ikonografi

Mal. af E. Saltoft. Foto.

Bibliografi

Aage Heinberg: Danske i England, Skotland og Irland, 1934 117-20. Berl. aften 8.2.1938. Politiken 9.2.s.å. Berl. tid. s.d. A. Kamp, G. Hansen og Aage Heinberg: De danskes vej II, 1950 42-44. – Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig