Victor Borge, Børge Rosenbaum, 3.1.1909-23.12.2000, pianist. Victor Borge fik sin første musikundervisning allerede som fireårig, og da han var syv viste han så fremragende evner som pianist at kgl. kapelmusikus Olivo Krause tog ham som elev. Herefter fortsatte hans uddannelse ved Det kgl. musikkonservatorium med bl.a. pianisten Victor Schiøler som lærer. Efter yderligere studier i Wien debuterede Victor Borge 1926 i Odd Fellow-palæets store sal i København. Den følgende sommer optrådte han som solist i Rachmaninoffs klaverkoncert nr. 2 i Tivolis koncertsal. Alle avisanmeldelser efter koncerten var positive. En anmelder slutter således med at skrive: "Tekniken er veludviklet, han klarede de store tekniske faldgruber med stor dygtighed, og finalen spillede han med sjælden maskulin kraft. Kort sagt: Han lover mere end almindeligt." Efter en turné med danserinden Nini Theilade havde Victor Borge nu fået økonomisk baggrund til at kunne fortsætte sine studier i Berlin hos Frederic Lamond og Egon Petri. Det blev dog ikke som klassisk klavervirtuos at Victor Borge blev landskendt. Hans medfødte komiske talent medførte at man 1933 kunne finde ham som medlem af "Parket-Revyen" på hotel Royal i Århus. Her fik han succes ved at spille den gamle folkemelodi "Det var en lørdag aften" som henholdsvis tango, polonaise, vals og nocturne – en kombinationsidé han senere videreførte i USA hvor han henrykkede sit publikum ved at spille den amerikanske fødselsdagssang "Happy Birthday" som den ville lyde hvis den var blevet komponeret af Mozart, Beethoven, Chopin og Tjajkovskij. 1934 blev han engageret af Handels- og kontoristforeningen til den årlige H&K-revy. Her blev Victor Borge det store trækplaster, ikke alene med sit klaverspil, men også med sine skuespillerparodier. Da revyen var udspillet fortsatte han sin nye karriere som hyggepianist i restaurant Wiwex' bar, som konferencier og pianist i Zigeunerhallen og som hovedkraft i Hornbæk-Revyen 1936. Endvidere indspillede han i denne periode en række grammofonplader sammen med violinisten Svend Asmussen og guitaristen Ulrik Neumann.

Hans komiske talent var nu fastslået i en sådan grad at han blev engageret som skuespiller til en række lystspil for filmselskabet ASA. "Frøken Møllers Jubilæum", den første af disse havde premiere 1937 og derefter fulgte "Der var engang en Vicevært", "Alarm" og "De tre, maaske fire". I disse film spillede han sammen med bl.a. Liva Weel og Osvald Helmuth. 1937 blev han engageret til det ny Bellevue teater hvor han lancerede sin mest langvarige succes Den fonetiske tegnsætning (tekst af Povl Sabroe). 1939 var Victor Borge med i Cirkus-Revyen. Her pådrog han sig de danske nazisters vrede da han som Chamberlain med paraply sang en bidende satirisk vise om den politiske situation i det krigstruede Europa. I visen omtalte han den nye ikke-angrebspagt mellem Danmark og Tyskland som en beroligelse for tyskerne, "der nu kan sove trygt i deres senge, sikre på ikke at blive angrebet af den danske hær". De efterfølgende nazistiske trusler medførte at Victor Borge med glæde tog mod et tilbud om engagement fra den svenske revykonge Karl Gerhard. Han optrådte på teatre i Göteborg og Stockholm indtil det i sommeren 1940 lykkedes ham at opnå indrejsetilladelse til USA. Han slog sig ned i New York hvor de første måneder gik med at omstille sig til det engelske sprog og producere daglige dansksprogede radioprogrammer som blev udsendt på kortbølge af Overseas War Information.

1941 var hans kendskab til engelsk blevet så godt at han turde tage mod et tilbud fra sangeren Bing Crosby der på dette tidspunkt producerede et ugentligt radioprogram i Hollywood. Dette program havde ca. 50 millioner-lyttere, og for Victor Borge medførte det fra den ene dag til den anden en berømmelse som er temmelig enestående i USA. Efter at være blevet amerikansk borger 1948 og samtidig at have taget navneforandring til Victor Borge aflagde Victor Borge så sit første besøg i Danmark. Under dette gav han en festkoncert i K.B.-hallen til fordel for Kong Christian Xs fond i overværelse af kongen og dronningen. Siden da gav han talrige koncerter i dansk TV og på danske tribuner, som oftest i forbindelse med velgørende formål.

I 1953 havde Victor Borge premiere på sit one-man show, Comedy in Music der præsterede det enestående at gå over scenen 849 gange for udsolgte huse på Golden Theatre i New York. Dette medførte 1956 at amerikanske kritikere og anmeldere enstemmigt vedtog at udnævne ham til "verdens morsomste mand." En stor del af repertoiret fra Comedy in Music er indspillet på grammofon ligesom uddrag af det ved flere lejligheder har været vist i dansk TV.

1985 oprettede han en musikpris for unge danske musikere til minde om sine forældre.

Victor Borge skrev Myfavorite Intermissions, 1971, (på dansk Noder og unoder, 1972, overs. Paul Hammerich). 1997 udgav han sine erindringer, Smilet er den korteste afstand fortalt til Niels-Jørgen Kaiser.

Victor Borge blev æresdoktor ved Trinity College, Hartford, USA, 1997. Han modtog Hans Christian Andersen prisen 1995.

Familie

Victor Borge er født i København og døde i Connecticut, USA; begravet dels på Mosaisk vestre begravelsesplads, København, mens anden halvdel af asken er nedsat i Putnam Cemetary, Connecticut, ved siden af hustruen.

Forældre: kgl. kapelmusikus Bernhard Rosenbaum (1847–1932) og Frederikke Lichtinger (1876–1940). Gift 1. gang 1932, med Elisabeth Beatrice (Elsie) Heiman, f. Shilton, født 13.2.1912. Ægteskabet opløst 1950. Gift 2. gang 1953 i Shawneetown, III., USA med Sarabelle (Sanna) Scraper, født 16.8.1917 i Otwell, Indiana, USA, død 2000 (gift 1. gang med Joseph Roach, født 1912), d. af Hyatt S. (1896–1965) og Alta May Phillipps (1894–1946).

Udnævnelser

R. 1956. K.

Ikonografi

Afbildet på tegn. af Viggo Thomsen, 1948 (Teatermus.). Tegn. af Antoni. Tegn. af Hans Bendix, udst. 1976. Foto.

Bibliografi

Gunhild Gansing: Om V. B., verdens morsomste mand, 1956.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig