Wilchen Riboldt, 13.12.1661-8.9.1711, maler. Født i Kbh. (Holmens), død sst. (Holmens), begravet i Holmens k. R.s slægt stod i betroet tjenesteforhold til kongehuset, og han arbejdede selv, i hvert fald fra 1690, for hoffet. Hvor han har lært malerkunsten ved man ikke; måske hos T. Gelton og P. Rublagh. Han omtales fra 1690 i hof- og i zahlkasse-regnskaberne, og det ses her at han især anvendtes til at restaurere billeder, selv af samtidige kunstnere, men at han også leverede egne arbejder til hoffet. 1690 betaltes han for patronen til gobelinet til Rosenborg riddersal af landgangen på Rügen. 1702 tegnede han kongevåbenet og det heraldiske udstyr som forbillede for stukkatørerne på Frbg. ("Rosen"), og i de følgende år anvendtes han især til at istandsætte malerierne (fx fra Glückstadt) dertil, i alt flere hundrede arbejder, og leverede desuden store billeder til gal- -leriet på Fr.borg og 1707 kabinetstykker af både Maria Magdalene og den hellige Antonius til kongen. Han anvendtes også som kopist. Efter hans malerier af Jørgen og Christen Skeel og af hofpræsten Mentzer er udført stik; han skal også have malet kongefamilien "til bords". Af hans mindre malerier er nu tilbage et par (Siddende Kriger og Eremit) i Statens museum og på Fr.borg Adskillige Verdens Forfængeligheder der 1693 blev erhvervet af Christian V; det viser alle de måder hvorpå en kavaler kan fornøje sig: gæstebud og dans, jagt og turnering, krig, kamp og belejring samt flådebevægelser. På Rosenborg hænger et prospekt af Kbh. En række tegninger i kobberstiksamlingen er tilskrevet ham. R. var blandt de kbh.ske kunstnere som 1701 søgte om oprettelse af et akademi. Han var anset for ret velhavende og hørte med til hofstaten ved skattebetaling, så han har haft fast ansættelse. Hans bevarede billeder er miniatureagtig fint udført med brogede farver.

Familie

Forældre: kgl. herold Hans R. (død 1676) og Susanna Andersdatter (død 1694). Gift 27.9.1707 i Kbh. (Trin.) med Helvig Andersdatter.

Bibliografi

Samlinger til da. bygnings- og kunsthist., udg. F. R. Friis, 1872–78. F. J. Meier: Frbg. slot, 1896. Danm.s malerkunst, red. Erik Zahle, 1937 (4. udg. 1956). H. U. Ramsing: Kbh.s ejendomme I, 1943; IV, 1945; VIII, 1962. Gudmund Boesen: Chr. den femtes Rosenborgtapeter, 1949.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig