A. Westenholz, Anders Peter Westenholz, 16.10.1825-14.1.1886, købmand. Født i Frederikshavn, død på Dronninggård, begravet i Søllerød. Efter endt skolegang fik W. sin første handelsuddannelse i Ålborg, hvorefter han drog til udlandet og optog selvstændig købmandsvirksomhed i Leith under firmanavnet Stegmann, Westenholz & Co. Allerede 1848 var hans ældre bror Regnar flyttet fra Hamburg til London og havde her påbegyndt en kornimportforretning som navnlig efter den engelske korntolds bortfald 1849 hurtigt tog et meget betydeligt opsving. I begyndelsen af 50erne flyttede W. selv til landet og dannede sammen med nævnte bror firmaet Westenholz' Brothers som han få år efter blev eneindehaver af, efter at broderen havde købt Mattrup ved Horsens og var flyttet til Danmark. Firmaets hovedforretning var i første række baseret på indkøb af korn og senere andre landbrugsvarer fra Danmark, og ved siden af det 1854 ligeledes i London startede danske firma Fr. & A. Delcomyn var Westenholz' Brothers det firma som tidligst forstod hvilke chancer Danmark som landbrugseksporterende land havde på det engelske marked. I løbet af 50erne underbyggede W. sit firmas økonomiske position i en sådan grad at baron Carl Joachim Hambro 1861 – da W. søgte den ledige post som honorær dansk generalkonsul i London – kunne udtale at af alle danske firmaer i London havde intet efter hans skøn en så god økonomisk stilling som Westenholz' Brothers. Da W. ved siden heraf havde lagt megen interesse for dagen for de spørgsmål der angik den på det tidspunkt hastigt voksende danske koloni – således først og fremmest spørgsmålet om den danske kirke og understøttelsesarbejdet inden for den danske koloni – var det utvivlsomt berettiget at han udnævntes til dansk generalkonsul, dette så meget mere som han allerede på det tidspunkt var værge for den danske kirke og var blevet udnævnt til den danske regerings kommissær ved den forestående verdensudstilling i London 1862. I de følgende tyve år beklædte W. denne post, samtidig med at han fortsat drev sin betydelige forretning, fra 1874 med nevøen R. A. Westenholz som kompagnon. I begyndelsen af 1882 måtte han imidlertid på grund af tiltagende svagelighed trække sig tilbage og flyttede til Danmark til sin ejendom Dronninggård ved Holte som han allerede havde erhvervet i 60erne, og hvis drift havde haft hans varme interesse. Som dansk generalkonsul i London efterfulgtes han af Adolf Delcomyn.

Familie

Forældre: byfoged i Frederikshavn, senere herredsfoged i Års og Slet herreder og birkedommer i Løgstør birk, lande-værnsmajor Thomas Frederik W. (1779-1830) og Anne Marie Elisabeth Aabel (1791-1880). Gift 1856 med Helen Scott Young, født 1.8.1832 i Glasgow, død 23.1.1901 i Kbh., d. af læge Andrew Y. - Bror til Regnar W.

Udnævnelser

R. 1859. DM. 1863. K.2 1882.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Harald Faber: Danske og norske i London, 1915. Aage Heinberg: Danske i England, Skotland og Irland, 1934 29f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig