Adolf Delcomyn, Ernst Adolf Joseph Delcomyn, 2.1.1828-9.3.1913, købmand, generalkonsul. Født i Odense, død i London, begravet sst. Efter at have modtaget den nødtørftigste skolegang og været nogen tid i handelslære i Danmark rejste D. 1849 til Hamburg for at søge videre uddannelse og var her så heldig at få plads hos Hendrik Pontoppidan og efter nogen tids forløb hos dennes kompagnon Regnar Westenholz i London. I disse år stod den engelske kornhandel i et vældigt opsving som følge af korntoldens bortfald 1849, og 1.5.1854 startede D. sammen med sin fire år ældre bror Frederik firmaet Fr. & A. D. som hurtigt blev en meget anselig forretning i både danske og svenske landbrugsprodukter. D. var inden for firmaet den ubetinget ledende kraft, og det var i de første år navnlig dansk byg som var hovedartiklen. Undertiden modtog firmaet på én gang op til en snes sejlskibsladninger af korn når vinden sprang om i et gunstigt hjørne, men da så store samtidige tilførsler trykkede prisen for afskiberne gik D. efterhånden bort fra konsignations-handelen og solgte kornet før eller under afskibningen frit om bord, incl. fragt og assurance (cif). Da den danske korneksport i 1870'erne og -80'erne blev stærkt reduceret søgte D. sine kornforbindelser i Rusland, USA og Australien og fik herfra nye tilførsler. - Også på andre felter var D. meget virksom. Således var hans firma da udførselen af danske kreaturer tog et større opsving et af de første der modtog hele dampskibsladninger af stude til salg, bl.a. for Hans Broge i Århus. Senere kom dertil en forretning i flæsk, og sammen med andre byggede D. Aarhus Svineslagteri. Ved siden heraf drev firmaet en betydelig forretning med dansk smør. Den store respekt og hengivenhed D. tidligt forstod at skabe om sit navn bevirkede at han 1883 ved generalkonsul Westenholz' død - ikke mindst på grund af indtrængende henstilling fra danske provinskøbmænd støttet af københavnske kolleger samt medlemmer af den danske koloni i London - blev udnævnt til dansk generalkonsul hvilket hverv han beklædte til 1903.

I sin egenskab af generalkonsul har han indlagt sig stor fortjeneste og det på mange måder; således kan man især pege på hans store personlige hjælpsomhed over for de mange mennesker der søgte hans bistand og råd, hans instruktive årsberetninger til udenrigsministeriet og hans virksomme interesse for Den skandinaviske understøttelsesforening og den danske kirke i London. Også dronning Alexandra havde i D. en fortrinlig rådgiver og hjælper ved sit store velgørenhedsarbejde blandt danske i England. For Danmark nærede D. lige til det sidste en usvækket interesse og kærlighed, og navnlig har han betænkt sin fødeby med gaver; i særlig grad havde museet i Odense hans hjerte.

Familie

Forældre: bøssemager Carl Henrik D. (1771-1849, gift 1. gang 1793 med Dorothea Conradine Ridiger, 1776-1859; ægteskabet opløst, hun gift 2. gang 1820 med bøssemager Engel Olsen, ca. 1785-1847) og Johanne Rebecca Dorothea Volkens (1788-1872). -16.4.1856 i Somerset med Anna Comb, født ca. 1833 i England, død 28.2.1915 i London.

Udnævnelser

R. 1886. DM. 1888. K.2 1892. K.1 1901.

Ikonografi

Maleri af N. V. Dorph, 1903 (Odense bys mus.). Foto.

Bibliografi

Harald Faber i 111. tid. 1.5.1904. Samme: Danske og norske i London, 1915. Nationaltid. 11.3.1913.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig