Asser Rig, d. sidst i 1140'erne. Da Erik Ejegod 1102 rejste til det hellige land betroede han sin søn Knud til den ansete Skjalm Hvide, og dennes sønner voksede da op sammen med Knud Lavard som hvis hævner de optrådte da han 1131 var blevet dræbt. Asser Rig synes ikke at have stået foran i kampen – Saxo nævner end ikke hans navn; til gengæld var det ham der blev fosterfader for Knuds søn Valdemar.

Asser Rigs sædegård var Fjenneslevlille ved Ringsted; man har ved udgravninger fundet rester af den. Fjenneslevlille kirke af kamp med faksekalk og kridtsten er fra 1100-tallets midte og må være opført af Asser Rig som gårdkirke, men tvillingtårnene af mursten er fra århundredets slutning. Et kalkmaleri fra den tid forestillende en mand der løfter en kirkemodel op mod Guds velsignende hånd, og en kvinde som rækker en armring er blevet afdækket i kirken; det giver næppe portrætter af Asser Rig og Inge. Asser Rigs hustru fødte ham sønnerne Esbern (den ældste) og Absalon og datteren Ingefred.

Skjalmsønnerne havde længe haft i sinde at grundlægge et kloster, og da Toke på sit dødsleje gav sin halve hovedlod til den påtænkte stiftelse skred de efterlevende brødre Ebbe og Asser Rig til værket. De valgte at bygge klostret på den Asser Rig tilhørende ø Sorø. Benediktinere indkaldtes, og Asser Rig tog selv munkedragt med sin hustrus tilladelse. Han havde skænket klostret nævnte Sorø og dertil dele af Haverup Ore og landsbyen Heglinge i Pedersborg sogn, en vig af Tulsø og en anden god fiskeplads. Han døde trettendedagen efter klosterkirkens indvielse, men året kan ikke fastsættes.

Familie

Asser Rig er begravet i Sorø kirke.

Forældre: Skjalm Hvide (død ca. 1113). Gift Inge. – Far til Absalon og Esbern Snare.

Ikonografi

Kalkmal. fra ca. 1200 (Fjenneslev k.), akvarel efter dette af M. Henriksen (Fr.borg). Ofte fremstillet på ill. til Oehlenschlägers "De tvende kirketårne", malet af bl.a. A. A. Müller, 1831 og 1832, tegn. af Frølich, 1844, mal. af Chr. Rosenberg, 1847 samt af A. Slott-Møller, 1928 (Sorø akad.).

Bibliografi

Sorø klosters gavebog i Script, rer. dan. IV, 1776 465–71. Hans Olrik: Absalon I-II, 1908–09. Poul Nørlund i Sorø. Klostret, skolen, akademiet gennem tiderne I, 1923.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig