Axel Locher, Axel Thilson Locher, , 11.9.1879-11.6.1941, billedhugger. Født i Kbh. (Jac), død i Hjørring, begravet i Skagen. L. var af kunstnerslægt og knyttet til Skagen hvor han havde bopæl den sidste del af sit liv. Endnu før sin konfirmation blev han elev af V. Bissen og på kunstakademiet, debuterede 1897 på Charlottenborg med kvindefiguren Moderne. men afgang tog han ikke. I de følgende år udstillede han hyppigt, fra 1905 på Den frie udstilling og arbejdede under J. F. Willumsen som keramiker hos Bing & Grøndahl. 1905 rejste han på det Ancherske legat i Tyskland og Italien. Også ved Den kgl. Porcelainsfabrik var L. kunstnerisk medarbejder, og fra 1926 udstillede han atter på Charlottenborg. Til Grundtvigs hus modellerede han en række portrætmasker til kapitælerne i hallen, og til Christiansborg har han formet de otte virksomhedstyper som er anbragt omkring spiret, samt de ti vaser der smykker bygningen. Men det er især L.s speciale som modellør af ca. 60 rollestatuetter der har gjort hans navn kendt. Et stort antal er efter L.s død skænket til Det kgl. Teater hvor de er udstillet i forbindelse med gamle scenes foyer. Hans evne til at se det karakteristiske har navnlig i gengivelsen af Olaf Poulsens berømte figurer fundet fyldige udtryk, både i komisk og alvorlig retning (Tobias Hikke; Per Degn; Faldsmaal). Overbevisende har han gengivet det monumentale hos Bodil Ipsen som Dronning Elisabeth i Maria Stuart, det Zahrtmannske i Tenna Krafts fremtoning som Leonora Christina og det på én gang komiske og rørende hos Sigrid Neiiendam som Gedske Klokkers. Plastisk smuk er Johs. Poulsen som Enhver i Det gamle Spil, og Peter Cornelius er som Lohengrin typisk germansk som en statue på torvet i en tysk by. Trods den lille form kan L. også give tydelige begreber om karaktertegningen, selv når han ikke støtter sig til et historisk kostume, fx er Johs. Poulsen iagttaget skarpt som Grosserer Levin i Indenfor Murene og Gosta Ekman i Maaske en Digter. Statuetternes materiale er hyppigst gips, undertiden porcelæn, hvori Frederik Jensen som Micawber er lykkedes bedst. En stor del af L.s arbejder deriblandt en vellignende buste af Dr. Karl Mantzius, 1909, findes i teatermuseet. Hans kunst bidrager i høj grad til at bevare mindet om betydelige sceniske indtryk. L. virkede også som skribent, 1927-28 fast ved Nationaltidende under signaturen Kapergasten eller Thilson. - Enkelte raderinger findes i kobberstiksamlingen og L. er i øvrigt repræsenteret på Kunstindustrimuseet og Skagens museum.

Familie

Forældre: marinemaler, senere professor Carl L. (1851-1915) og Anna M. F. Gyllich (1852-1920). Gift 29.6.1901 på Frbg. med keramiker og maler Jo (Johanne) (Hahn) Jensen, født 24.6.1876 i Slagelse, død 12.7.1960 i Skagen, d. af købmand Johan Peter Christian Vilhelm J. (1846-1921) og Victorine Hahn (1847-1931). -Bror til Jens L.

Ikonografi

Mal. af Jo Hahn Locher, 1903. Foto.

Bibliografi

Interview i B.T. 7.11.1919. - S. Elvius: En slesvigsk slægt, 1911 44. K[ai] F[lor] i Bert. tid. 12.6.1941. Else Kai Sass i Nationaltid. s.d.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig