Cæso Eminga, Cæso Emminga, 8.12.1512-13.2.1574, lektor, domherre. Født i Groningen i Friesland, død i Slesvig. Da Tilemann van Hussen 1542 indviedes til superintendent i det nyoprettede embede i Slesvig henledte Philip Melanchton og Johannes Bugenhagen opmærksomheden på E. som lektor ved domkirken til afløsning af Michael Elers. Han fik stillingen og n.å. bekostede han sammen med domkapitlet opførelsen af et interimistisk lektorium. Som lektor holdt han teologiske forelæsninger og prædikede i domkirken når bispen var på visitatsrejser. Hans forhold til den i teologiske spørgsmål ret liberale van Hussen synes at have været det bedst mulige, og da bispen døde 1551 varetog E. i nogle år en væsentlig del af bispestolens embedsforretninger, men virkede for øvrigt som kannik og structuarius ved domkirken. 1556 opstod der heftig strid mellem han og hans embedsbror Hieronymus Cypræus som beskyldte E. for krypto-kalvinisme. E. forsvarede sig i et brev, formelt stilet til nogle præster i Ejdersted. Det sendtes til Melanchton hvis udglattende svar jævnede striden. Senere stod E. og Cypræus side om side i domkapitlets bitre opgør med hertug Adolfs kansler Adam Tratziger. Begge blev tillige med en tredje domherre fængslet 1565 og i tre uger holdt indespærret på bispeslottet i Svavsted. Så opgav de deres modstand mod den gottorpske hertugs kirkepolitik og hans oprettelse af et pædagogium publicum ved domkirken. Ved dette pædagogium måtte E. virke som teologisk læsemester fra dets oprettelse 1566(67) til sin død.

Familie

8.12.1540 i Wittenberg med Theodora de Rhoy fra Emmerich.

Bibliografi

Beyträge zur Erläuterung der Civil- Kirehen und Gelehrten Hist. der Herzogthümer II, Hamburg 1752 268f (om slægten E.). H. F. Rørdam i Ny kirkehist. saml. IV, 1867-68 528 632f 664-66.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig