C.F. Simonsen, Carl Frederik Lassen Simonsen, f. 3.2.1918, boghandler. Født i Vejle (Skt. Nicolai). S. kom efter endt skolegang i lære hos Aage Hass i Århus hvorefter han som udlært 1938 fik plads som medhjælper hos Th. Øberg i Nakskov. Efter næsten et år som arbejdsløs kom han 1941 til Grønholt Pedersens antikvariat i Fiolstræde og allerede 1942 tiltrådte han en stilling som medhjælper hos Arnold Busck og året efter hos Thaning og Appels boglade i Købmagergade. Efter krigen – da Thaning og Appels boglade blev afhændet til Erik Paludan – kom S. atter tilbage til Arnold Busck, denne gang i den udenlandske afdeling. Tiden hos Grønholt Pedersen har utvivlsomt givet S. interesse for handel med antikvariske bøger og da Arnold Busck 1953 købte Per Munksgaards antikvariat, oprettedes Arnold Buscks antikvariat i Fiolstræde og S. kom til at lede dette. Det er hverken som organisationsmand eller som bibliofil antikvar S. har gjort sig bemærket, det er snarere som inspirator og i visse tilfælde som igangsætter for enkelte forlag at han har haft sin betydning. En antikvar har ofte fingeren på pulsen og S. har været en fin registrator. Som nær ven af Otto B. Lindhardt og Jokum Smith kom han til at stå kredsen på det nye Gyldendal nær, og med sin kritiske sans og sine strenge krav til det gode boghåndværk øvede han ofte en velbegrundet kritik der gav sig udslag i værdifulde udgivelser, fx af Ib Andersens skitsebog trykt i faksimile. Som et særligt område har antikvariatet specialiseret sig i litteratur om Grønland. Hans solide bogkendskab benyttes ofte, bl.a. ved udarbejdelse af bogauktionskataloger, og da ostegrosserer Peter Jensens store bogsamling 1968 kom under hammeren var det S. der forestod katalogiseringen og anmærkningen af det store bibliotek. S. er en ener i standen, og det antikvariat han leder ligner ikke så mange andre kbh.ske antikvariater. Den om sig gribende modernisering for at tækkes det bogkøbende publikum har endnu ikke fundet vej til det antikvariat han bestyrer. De mange tusinde bøger har deres plads på let tilgængelige, lidt primitive reoler og de ligger i stabler på gulvet. Selv om hans viden om bøger og hans store personalkendskab til kolleger både i ind- og udland utvivlsomt kunne have ført ham videre, er "Simon" forblevet tro mod Fiolstræde og har i antikvariatet bevaret en særegen atmosfære der ellers gradvis er ved at forsvinde fra gaden. Som type og som videnskabelig formidler af den antikvariske bog har han skabt et brugsantikvariat hjemsøgt af videnskabsmænd og af bogkøbere for hvem bogens indhold er vigtigere end dens udseende.

Familie

Forældre: handelsrejsende, senere forretningsfører Peter August Lassen S. (1883–1954) og Nielsine Andersen (født 1889). Gift 15.10.1952 i Sorø med Grethe Sophie Clausen, født 18.6.1926 i Vorgod sg., Ringkøbing, d. af diakon Thomas C. (1894–1944) og Anna Elisabeth Jensen (1902–73).

Bibliografi

Poul Holst: Antikvarboghandel i Danm. 1640–1980, 1980 125f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig