E. Stecher Christensen, Ejner Aksel Stecher Christensen, 13.9.1899-12.6.1945, borgmester. Født i Kbh. (Sions), død sst., begravet i Århus (vestre kgd.). S. C. kom som to-årig til Århus hvor hans far havde fået arbejde på gasværket. Han fik almindelig folkeskoleuddannelse og kom derefter i typograflære og blev udlært 1918. Allerede inde da havde han gjort sig gældende i arbejderbevægelsen. Som læredreng blev han formand for lærlingenes sammenslutning i Århus, og i 1917 for det nyoprettede landsforbund. Da den socialdemokratiske ungdomsbevægelse splittedes efter første verdenskrig var S. C. med til at stifte det nye Danmarks socialdemokratiske forbund (DSU) og blev næstformand i den nye organisation, og 1920 var han i Kiel med blandt grundlæggerne af den socialdemokratiske ungdomsinternationale. I alt dette arbejdede han nært sammen med Hans Hedtoft og H. C. Hansen, men mens disse hurtigt gled over i landspolitisk arbejde blev S. C. i Århus. Han var med i ledelserne både inden for fagforeningen og i partiorganisationen. Han blev sekretær i oplysningsforbundet og forligskommissær og forlod faget. 1929 kom han i byrådet, og her blev han 1935 gruppeformand og viceborgmester. Mod slutningen af 30erne var borgmesteren H. P. Christensen jævnligt syg, og S. C. fungerede i flere perioder som borgmester. Da H. P. Christensen i 1942 trak sig tilbage valgtes S. C. til borgmester. Før borgmestertiden havde S. C. været med i næsten alle udvalg i byrådet. Han kendte byrådsarbejdet i alle dets aspekter, og dette sammen med hans hurtige intelligens og forhandlingsevne havde skabt alle gode betingelser for en betydelig indsats; men besættelsestiden krævede at arbejdet blev koncentreret om gennemførelsen af de særlige kriseforanstaltninger og om forhandlingerne med besættelsesmagten. S. C.s værdighed og fasthed førte gang på gang også i kraft af hans evner som forhandler til løsning af vanskelige situationer og til at forholdene blev lettet for borgerne. Selv under anspændte situationer bevarede han sin ligevægt og fandt ofte ved lørdagsfrokoster i rådhusets kantine lejlighed til med jævnaldrende og helt unge partifæller at drøfte hvad der skulle gøres efter krigen. I de sidste krigsår var han udset til at være den politiske leder i Jylland hvis forbindelsen med Kbh. blev afbrudt. Han døde uventet på gaden i Kbh.

Familie

Forældre: gørtler Emil Christian Ludvig C. (1859–1928) og Agnes Dorthea Stecher (1870–1949). Gift 23.8.1924 i Århus (b.v.) med Gerda Jensen, født 25.1.1901 sst. (Dom.), d. af arbejdsmand Mogens Christian J. (1866–1933) og Ane Marie Holm (1871–1939).

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Jeanl Larsen i Århus stiftstid. 13.6.1945. Demokraten s.d. Århus amtstid. s.d. Købstadforen.s t. LVI, s.å. 53f. Århus under besættelsen, red. Georg Andrésen, 1945. Holger Eriksen i Borgere i byens råd, red. Ole Degn og Vagn Dybdahl, 1968 11–13.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig