Edv. Glæsel, Fritz Edvard Glæsel, 4.1.1858-12.6.1915, landskabsgartner. Født på gården Clasonsborg, Skarrild sg., Ringkøbing amt, død på Frbg., begravet sst. G. var gartnerelev i Carl Hansens handelsgartneri i Kbh. og derefter undergartner på Bregentved. Han arbejdede fire år i England, bl.a. som formand i Veitch's anlægsgartneri, og studerede havekunst i Frankrig, Italien og Tyskland. På landbohøjskolen deltog han i et opmålingskursus og blev medarbejder hos landskabsgartner H. A. Flindt, indtil han 1888 nedsatte sig som praktiserende landskabsgartner. Af natur var G. stædig og indesluttet, men viste i sine arbejdsresultater stor fordomsfrihed. Som ingen samtidige havde han en særlig evne til at indbygge særhaver (rosenhaver, staudeanlæg) af en fast, arkitektonisk form i landskabshaver efter engelsk stil. Hans mange kirkegårdsanlæg blev på samme måde en række begravelsespladser, indpasset i et større system af alleer og andre parkdetaljer, i modsætning til samtidens kirkegårde der præget af de tyske landskabsarkitekters ideer blev udført som parker med et udvisket kirkegårdspræg. Hans projekter til såvel parker som kirkegårde skabte epoke, og han stod som forbillede for udenlandske, især tyske kolleger. Den arkitektoniske opbygning af Glæsels særhaver blev efterlignet ved udformningen af talrige villahaver omkring århundredskiftet. Et af G.s første arbejder var sammen med prof. H. J. Holm at projektere den nye Vestre kirkegård i Kbh. som den første centralkirkegård i landet. Selvstændigt eller i samarbejde med fremragende arkitekter, bl.a. Martin Nyrop, udførte han omlægninger og nyanlæg af Bispebjerg kirkegård, Bispebjerg hospitalshave, Bækkeskov, Dronninggård, Frijsenborg, Fælledparken, Gavnø, Giesegård, Lerchenborg, Munkemose, Nivågård, Pandebjerg, Sorø ny kirkegård, Vemmetofte, Vallø, Vedbygård og slotsparken i Malmö. Haven ved Kbh.s rådhus må særligt fremhæves som en havearkitektonisk perle. G. var medarrangør af talrige udstillinger. Modtog guldmedalje på en international kunstudstilling i Dusseldorf 1902. Hans litterære virksomhed indskrænkede sig til artikler i Gartnertidende og Nordisk ill. Havebrugsleksikon. Han var medlem af hovedbestyrelsen for Alm. dansk gartnerforening. Hans haveplaner er opbevaret i Landbohøjskolens bibl.

Familie

Forældre: fabrikbestyrer, senere sekretær ved de jyske jernbaner Julius August G. (1813-74) og Henriette Danchell (1831-1915). Gift 10.3.1904 i Valby (Jesusk.) med Ellen Gerda Mygind, født 14.9.1876 i Kbh. (Citadels), død 7.12.1962 i Hareskovby, Værløse, d. af overintendant, senere stabsintendant Edvard Otto M. (1836-92, gift l. gang 1869 med Johanne Cathrine Smith, 1840-72) og senere klasselotterikollektør Elisa Vilhelmine Cathrine Guldberg (1856-1938).

Ikonografi

Gravmæle af M. Nyrop, 1916.

Bibliografi

J. P. Andersen i Gartnertid. XXXI, 1915 145-47.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig