Ellinor Bro Larsen, Hedvig Ellinor Margrethe Bro Larsen, 25.7.1906-8.4.1983, zoolog. Født i Forsinge, Udby sg., Holbæk amt, død i Helsingør, begravet sst.. Under påvirkning bl.a. af sin far har B.L. fra sin tidligste barndom næret interesse for insekternes biologi, og efter studentereksamen (Nørre gymnasium 1925) begyndte hun derfor at studere zoologi ved Kbh.s univ. og tog magisterkonferens 1933. Allerede forinden var hun på det nyoprettede laboratorium på Skallingen begyndt på nogle undersøgelser over hvad J. C. Schiødte kaldte "de tunnelgravende biller", rovbiller og løbebiller af slægterne Bledius og Dyschirius og deres liv i gange og rør i sandet. Resultatet blev hendes disputats Biologische Studien über die tunnelgrabenden Kåfer auf Skallingen, 1936 der viser hendes forbløffende evne til iagttagelse i naturen og til at sætte disse iagttagelser i relation til omgivelsernes indflydelse. Om denne indflydelse har hun siden skrevet en række afhandlinger, den første sammen med Math. Thomsen om temperaturens indflydelse (1940), to andre om fugtighedens indflydelse og om varmedød (1943), alle baseret på forsøg med fluer. Samtidig havde hun dels på E. Tetens Nielsens laboratorium "Pilehuset", dels på Tipperne i Vestjylland påbegyndt sammenlignende undersøgelser over natsommerfuglenes aktivitet (publiceret 1943 og 1949) hvor hun bl.a. påviser betydningen af "the master factor", nemlig den der under de givne forhold kommer nærmest artens minimumskrav. Fra 1945 til 1976 har B. været ansat ved Kbh.s univ. som lektor i terrestrisk økologi, der bl.a. omfattede sommerkurser i dette fag på Mols- og Skallingen-laboratorierne. Hun gik i disse år så stærkt op i sin undervisning at det gik ud over hendes videnskabelige arbejde der også sinkes af hendes strenge krav til nøjagtigheden af de gjorte iagttagelser. Til gengæld blev hendes kursus i høj grad værdsat af de studerende, præget som de var af hendes begejstring, viden og hendes intense forståelse af dyrenes bygning i forhold til deres levevis. Meget af dette kommer til orde i de frisk skrevne afsnit om strandens og klittens fauna i Vort Lands Dyreliv, 1949 og Danmarks Natur, IV, 1969 der også rummer mange ikke tidligere publicerede iagttagelser. B. er medlem af Kvinderegensens eforat siden 1954 og modtog 1944 Tagea Brandts legat.

Familie

Forældre: landbrugskonsulent, senere professor ved landbohøjskolen O. H. Larsen (1875–1955) og Betty Margrethe Bro (1878–1945). Gift 3.11.1938 i Tibirke med afdelingsgeolog, dr. phil., senere professor Arne Noe-Nygaard, født 30.7.1908 i Ribe, s. af seminarieforstander i Ribe, senere sognepræst i Verninge Søren Jensen Sørensen N.-N. (1870–1934) og Ingrid Iversen (1886–1969).

Udnævnelser

R. 1966.

Ikonografi

Foto. (Zool. mus.).

Bibliografi

Selvbiogr. i Festskr. udg. af Kbh.s univ. nov. 1936 178.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig