Frederik Wolff, d. .1677, gehejmearkivar. Død i Kbh., begravet sst. (Petri k.). W., der stammede fra Strasbourg blev i marts 1660 ansat som sekretær og arkivar i tyske kancelli. 1664 afleverede han arkivet til Peder Schumacher (Griffenfeld) i dennes egenskab af kgl. arkivar. Hans hånd spores i næsten alt, hvad der indtil hans død vedkommer tyske kancellis arkiv der opbevaredes i hvælvingen på Kbh.s slot. Umiddelbart efter Griffenfelds fængsling overdroges det ham 1676 sammen med Christoffer Lindenov at gennemgå den faldne statsmands papirer, og 8.4. udnævntes W. til hans efterfølger som kgl. arkivar og assessor i tyske kancelli. Han var den første der førte titel af gehejmearkivar. Det var hans plan at samle alle arkivalier i danske og tyske kancelli til brug ved den historiske forskning og for kancellierne ved undersøgelsen af vigtige historiske eller statsretlige spørgsmål, men hans tidlige død bidrog til at hindre virkeliggørelsen af denne plan.

Familie

gift 1659 med Anna Margrethe Eller, 1684 kammerkvinde på Gottorp slot.

Bibliografi

A. D. Jørgensen: Udsigt over de da. rigsark.s hist., 1884 især 257-63. Samme: Peter Schumacher Griffenfeld I, 1893 133 462;II,1894 376.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig