Hakon Mielche, 21.10.1904-22.10.1979, rejsejournalist. Da Hakon Mielche var 12 år havde han i Fensmark forsamlingshus en oplevelse som han senere tolkede næsten symbolsk i lys af sit liv som rejsejournalist. Familie Journalens globetrotter Holger Rosenberg fortalte om Japan og viste lysbilledet af en rød tempelport der af en eller anden grund greb drengen enormt stærkt som udtryk for en længsel "Ad vejen gennem den røde port til den vidunderlige verden". Hans forældre - faderen var af bøhmisk æt, i tredie generation knyttet til Holmegaards glasværk, moderen en kulturåben højskolepige af bondeslægt - ønskede for ham en pæn borgerlig fremtid på kontor og sendte ham på gymnasium i Haslev. Men som 15-årig, efter realeksamen, stak han til søs, blev senere boghandlerlærling og reklametegner, men rejste 1922 til Paris. I de følgende år opholdt han sig skiftevis her og i Danmark, gik i Paris til tegneundervisning på Académie Colarossi og ernærede sig iøvrigt ved alt forefaldende. Han blev i stigende grad varieteernes mand som dekorationsmaler, hurtigtegner og danser og medvirkede således i Gerda Christophersens første sommerrevy i Nykøbing F. 1929.

Samme år rejste Hakon Mielche til Berlin for til Lolland-Falsters venstreblade at skildre urolighederne under nazismens fremvækst, men skønt skribentens liv nu tiltrak ham erkendte han at politisk-historisk reportage ikke var hans gebet. 1931 bosatte han sig i Århus som reklamemand og teatermaler og fik en los aftale med Jyllands-Posten om rejsebreve da han oktober 1933 sluttede sig til en ekspedition, dels eventyr, dels forskning, der ville sejle Jorden rundt med sømandsforfatteren Knud Andersens båd Monsunen. August 1934 forliste de ved Salomonøerne i Stillehavet, besætningen overlevede, og Hakon Mielche vendte januar 1935 hjem til fast ansættelse på Jyllands-Posten og med manuskriptet til sin første rejsebog i lommen. Monsunens sidste Rejse. 1935 blev en formidabel succes - også i udlandet. Hakon Mielche havde fundet sit felt. På Jyllands-Posten arbejdede han dels som rejsejournalist, dels som kommentator under mærket Søren Jyde. Han sejlede ned ad Gudenåen i kano og startede dermed en sidenhen populær idræt (77/ Søs gennem Jylland, 1935), optog turistfilm på de tidligere dansk-vestindiske øer (Tre smaa Øer. 1935) og var 1937 sit blads krigskorrespondent i Spanien, på Francos side af fronten, men konstaterede påny at den slags journalistik ikke var hans sag. Da besættelsen 1940 bremsede for udlandsrejser skrev han sin forste erindringsbog Fra min Køjesæk. 1940, og drog iøvrigt landet rundt som foredragsholder med Vestindien-filmen. Da Holger Rosenberg fratrådte som Familie Journalens rejsende medarbejder 1.1.1941 efterfulgte Hakon Mielche ham (og tildeltes Jyllands-Postens medarbejderes hæderstegn i guld) men kunne af naturlige årsager først gøre sig fuldt gældende i sin nye stilling efter befrielsen 1945.

Mens Rosenberg i sjæl og skind var af de gamle, ligefremt berettende folkeoplyseres æt var hans efterfolger en medie- eller snarere: multimediebevidst professionel, smart og rask i stilen, beregnende i sine pointer og tilspidsninger. Alt hvad han skrev illustrerede han med karakteristiske, muntre vignetter. Han filmede og foreviste film, holdt foredrag, omsatte enhver oplevelse og ethvert indtryk til stof. brugte medierne og blev selv brugt af dem. Den dybe analyse var ikke hans sag, men der lå betydeligt forarbejde bag hans skildringer. Som han selv sagde skrev han "for den verden, der eksisterer uden for kritikernes og eksperternes Verona - om den verden, vi selv ser ud af kupé- eller busvinduet og møder ved at tale med dens ganske almindelige mennesker, med et lille rids af historie, geografi og næringsveje ind imellem". Under krigen rejste Hakon Mielche i Danmark og Sverige men så snart den var slut genoptog han sine journalistiske erobringstogter ud over alle klodens kontinenter og verdenshave. Det begyndte efter en rundtur til de krigshærgede europæiske lande 1945 med Sydamerika, hans første store færd for Familie Journalen, og så gik det slag i slag. 1948 drog han således ad Columbus' rute i sejlskib fra Spanien til Vestindien (I Columbus' kølvand. 1949) og gentog iøvrigt turen ved sin 70 års-fødselsdag. På Galatheaekspeditionen 1950-52 der under dr. Anton Fr. Bruuns videnskabelige ledelse udforskede havdybderne var Hakon Mielche (der havde været blandt ekspeditionens initiativtagere) chef for presseafdelingen og blev af journalister hjemme kritiseret for at ville monopolisere nyhedsstoffet for sit eget blad. Kritikken skød over målet og gjorde Hakon Mielche bitter. Om ekspeditionen skrev han bøgerne Galathea lægger ud. 1951, Galathea i Østen. 1952 og Galathea vender hjem. 1953, og da den var slut fik han tildelt Galatheamedaljen.

Kort efter hjemkomsten døde Hakon Mielches første kone med hvem han siden ansættelsen ved Familie Journalen havde boet i Himmelev ved Roskilde. 1953 giftede han sig igen med en mexicansk marquise hvis usædvanlige liv han havde skrevet en bog om (Sol og måne, 1953). Ægteparret bosatte sig 1955 i Schweiz der nu blev udgangspunkt for Hakon Mielches farter ud over kloden. Han skildrede bl.a. for UNICEF børnenes vilkår i de underudviklede områder af Sydøstasien (UNICEF in Asia. 1958) og fortsatte i de følgende år samarbejdet med UNICEF på rejser i Vestindien, Latinamerika og Afrika. I Japan fik han omsider selv set den røde tempelport. For charterturismens nye publikum forfattede han i stigende grad deciderede turistbøger til praktisk brug om storbyer, floder, landsdele. Selv lærte han 1968 en ny rejseform at kende da han som den første skandinav fløj over alperne i ballon. 1969 udgav han erindringsbogen Mit livs rejse. Stoffet brugte han påny i Mennesker jeg mødte, 1979 der udkom dagen efter at han var død i Odense efter et hjertetilfælde i Tyskland. Han havde da opgjort sin produktion til 40 rejsebøger og 12 turisthåndbøger foruden en snes bøger af anden karakter, bl.a. for børn. Han var oversat til 20 sprog, havde optaget 12 helaftens-farvefilm og 65 kortfilm samt produceret 10 audiovisuelle serier for læseretarderede vesttyske børn.

Hakon Mielche var formand for den danske Adventurers Club 1944-45 og sad i Forfatterforbundets bestyrelse i samme periode. Han var medlem af Explorers Club i New York og æresmedlem af det spanske Columbus-institut.

Familie

Hakon Mielche blev født i Fensmark, døde i Odense og er begravet i Himmelev. Forældre: glasmager, senere viktualiehandler Viktor Mielche (1880-1947) og Hanne Bagger (1880-1961). Gift 1. gang 4.4.1933 i Århus (b.v) med laboratorieassistent Eva Houman, født 26.5.1914 i København, død 1.10.1952 i Roskilde, datter af grosserer J. Houman og Kirstine Thomsen. Gift 2. gang 6.12.1953 i New York med marquise Sol de Montalvo, egl. Norma Frances McGee, født 11.7.1915 i Lamorlaye, Oise, Frankrig, datter af jockey Matthew McGee og Lora de Aragon. Ægteskabet opløst 1970. Gift 3. gang 5.6.1971 i Fensmark præstegård med kontorist Susanne Bagge, født 22.7.1946 i Kerteminde, datter af fisker Carl Bagge (født 1905) og Ellen Nielsen (født 1912).

Udnævnelser

R. 1951.

Ikonografi

Mal. af Eva Mielche, f. Houmann, og af H. C. Bärenholdt, 1954. Foto. Navnesten på Jyllands-Postens æresvæg. Mindesten for Gudenåsejladsen 1935 rejst i Tørring (Skanderborg amt) 1969.

Bibliografi

Hakon Mielche: Fra min køjesæk, 1940 (nyt opl. 1963), Mit livs rejse, 1969 og Mennesker jeg mødte, 1979 (erindr.). Hakon Mielche i Jyllands-posten 2.10.1946 jubilæumsnr. - Politiken 19.10.1964.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig