Isac Salmonsen, Isac Heiman Salmonsen, 27.2.1846-10.7.1910, boghandler. Født i Kbh. (Mos.), død sst., begravet sst. (Mos. vestre). Sammen med broderen Moritz Salmonsen (1843–1913) åbnede S. 1871 en boghandel i Bredgade i Kbh. under firmanavnet Brødrene Salmonsen. Moritz udtrådte allerede året efter og emigrerede til USA hvor han i Chicago blev embedsmand i magistraten. S., der havde lært sit fag hos P. G. Philipsen, pioner mht. populærvidenskabelig litteratur, fulgte i sin læremesters fodspor og udgav bøger som Charles Darwin: Rejse om Jorden og Alfred Brehm: Naturliv. Forlaget øvede tiltrækning på tidens unge digtere og det var hos ham forfattere som Karin og Sophus Michaëlis,Thit Jensen, Kai Hoffmann og Christian Engelstoft debuterede. I længden blev de dog ikke hos S., som afskyede reklame og derfor ikke var dem energisk nok i sin markedsføring af deres bøger. Især er S.s navn bevaret i forbindelse med Salmonsens store illustrerede Konversationsleksikon I-XVIII, hvis første udgave, 1893–1907, og supplementsbind XIX, 1911, udkom på hans forlag; senere udgaver er udsendt af J. H. Schultz Forlag. S. var ikke som almindelig antaget initiativtager til værket. Det var litteraten og oversætteren L. Stange som foreslog bogtrykkeren F. H. Schultz at omplante et af de store tyske leksika til dansk, hvad der dog viste sig mindre hensigtsmæssigt end at skabe et selvstændigt dansk-norsk leksikon; den alsidigt interesserede J. W. Frohne var i nogle år finansielt medengageret i foretagendet. Schultz, der indså, at hans eget forlag ikke kunne magte opgaven, valgte S. som forlægger, og hovedredaktør blev Christian Blangstrup. S. blev meget optaget af værket og bidrog selv med artikler om boghandel og litteratur. S. var sit fag en god mand, især det faglige oplysningsarbejde havde hans interesse. 1877–85 var han formand for Boghandlermedhjælperbiblioteket, og for den særlige boghandlerfagskole, stiftet 1897, var han formand fra oprettelsen til sin død. Sammen med endnu en bror, Carl Salmonsen (1839–87), udgav han 1877 i konkurrence med Nordisk Boghandlertidende ugebladet Den nordiske Bogverden der på grund af annonceboykot fra de ældre forlags side blot oplevede én årgang. S. karakteriseres som et godt hoved, et muntert gemyt med evne til at lyse op i en trættende forhandling med et latterfremkaldende bonmot. Han var selskabsmand og med rette meget afholdt inden for sin stand.

Familie

Forældre: tøjfabrikant Heiman S. (1798–1869) og Dina Jacobsen (1809–96). Ugift.

Udnævnelser

R. 1908.

Ikonografi

Buste af Nicolai Schmidt. To tegn. (Boghandlernes hus).

Bibliografi

O. H. Delbanco: Festskr. i anledn. af boghandlerforen.s halvhundredårsdag, 1887. A. Dolleris: Danm.s boghandlere I-IV, 1893–1919. Nord. boghandlertid. 9.10.1896 og 14.7.1910. Charles J. Formann i Dansk boghandlertid. 27.5.1927. Arthur G. Hassø: Den danske boghandlerforen.s hist., 1937. Jørgen Bang: Fra Godiche til Schultz, 1961. Samme i Danske opslagsværker, red. Axel Andersen I, 1970–71 9f. Aleks. Frøland: Dansk boghandels hist., 1974. – Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig