Johanne Krebs, Johanne Cathrine Krebs, 21.4.1848-1.4.1924, maler. Født på Læsø, død i Kbh., urne på Bispebjerg. K. fik en kort tid undervisning af faderens ven P. C. Skovgaard, men har ellers helt uddannet sig på egen hånd, 1875–76 bl.a. under et ophold i München hvor hun sluttede venskab med Henrik Ibsen og hans hustru. På akademiet modtog hun 1892 og 1898 rejsestipendier og har bl.a. besøgt Tyskland, Italien, Frankrig, England og Holland. Som maler har K. i særlig grad interesseret sig for portrættet og på dette område vist et ikke ringe talent, idet hendes portrætter udmærker sig ved både sikkerhed og kraft i kompositionen og ved skarpsindighed i den psykologiske karakteristik af modellen. Hun debuterede 1880 på Charlottenborgs forårsudstilling med et portræt af Ritmester C. N. B. Jørgensen, og af senere arbejder nævnes som de bedste portrætterne af Moderen, 1891, Magdalene Thoresen, Dr. med. Jens Schou, Biskop Th. Skat Rørdam (Helligåndskirken), Jens Busk (Ribe museum) og Kammerråd Fenger, med hvilket sidste hun bl.a. var repræsenteret på Kvindernes retrospektive udstilling 1920. 1891 var hun med ved starten af Den frie udstilling og udstillede her til sin død (som parthaver fra 1893). I udlandet har hun været repræsenteret på udstillingerne i Chicago og München, og 1900 fik hun tildelt en bronzemedalje på Salonen i Paris for et portræt af fasteren. Foruden portrætterne, som udgør den vægtigste del af K.s produktion, malede hun, navnlig i de senere år under sine tilbagevendende sommerophold i Dalum, blomsterbilleder og landskaber og navnlig interiører fra præstegårde og præstegårdshaver. – K. var en betydelig personlighed, og ved siden af hendes kunst havde arbejdet for kvindernes ligestilling hendes varmeste interesse. Det skyldes således hendes initiativ at rigsdagen okt. 1888 vedtog at oprette en kunstskole for kvinder hørende under kunstakademiet (artikler i Politiken febr. s.å.), og i tyve år (1888–1908) beklædte hun stillingen som skolens inspektør. Om kvindespørgsmål har hun foruden i Politiken skrevet i Tilskueren og Kvinden og Samfundet.

Familie

Forældre: distriktslæge, senere stiftsfysicus F. C. K. (1814–81) og Anna M. Borch (1818–91). Ugift. – Søster til Carl K. (1851–1921).

Ikonografi

Afbildet på mal. Fra kvinde-valgretskampens første dage, af Marie Luplau (folketinget). Selvportræt.

Bibliografi

Nationaltid. 20.4.1918. Aftenposten 3.4.1924.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig