Mariane, Mariane Caroline Charlotte (opr. kaldenavn Caroline), 10.1.1821-1.6.1876, kronprinsesse. Født i Neu Strelitz, død sst., begravet i Mirow. M. voksede op ved et patriarkalsk provinsfyrstehof og blev overraskende som tyveårig udset til brud for den danske kronprins. Han havde da allerede et forlist ægteskab bag sig, og faderen så med voksende bekymring - ikke mindst fordi det på grund af Slesvig-Holsten var nødvendigt at få sikret den mandlige arvefølge - at forholdet til Louise Rasmussen (Danner) fortsat udviklede sig. Han sendte derfor 1841 i fortrolighed Frederik Ditlev Reventlow på en mission til Tyskland for blandt de mange nordtyske fyrstehoffers døtre at søge en passende ægtefælle for sønnen. Valget faldt da på M., brudgommen så hende an og samtykkede, og i hast sendtes Christian Winther, udstyret til lejligheden med en professortitel, til Neu Strelitz for at undervise hende i dansk. Det blev dog til mindre end en time om dagen i de to måneder inden brylluppet, og undervisningen fortsatte bagefter i Odense hvor parret residerede. - Modtagelsen i Kbh. var hjertelig, til festforestillingen i Det kgl. teater havde Henrik Hertz skrevet eventyrspillet Svanehammen. Hverdagen blev dog langtfra lyrisk. Nærtagende og sart, af Winther beskrevet som "den lille, fine, spæde, blegrosenfarvede, kløgtige og graciøse" følte hun sig hurtigt frastødt af ægtemandens joviale og robuste væsen, hun var ingen stærk personlighed og helt uden forståelse for en karakter som hans, havde derfor intet der kunne fastholde ham. Han vendte sig hurtigt til sin Louise, og M. trak sig tilbage.

Da huslæreren i medfølelse med hende overrakte hende digtet "Hun er sød, hun er blød, hun er smal om sit Liv" - ganske vist oprindelig skrevet til en anden - viste hun det straks til sin mand der omgående satte Winther på pension - og på porten. Kronprinsparrets huslige tragedie satte sig, for samtiden tydelige, spor i "Hjortens Flugt". 1844 gav M. op, rejste på ferie til sine forældre, men vendte trods overtalelsesforsøg ikke tilbage. Ægteskabet opløstes, og hun fik tilkendt en årlig apanage på 16 000 rdl. Johanne Luise Heiberg, hvem det lykkedes at forme sin rolle i livet efter sin vilje, og at spille den til ende, skrev, mere foragteligt end forstående, men med en vis sandhed at M. "var en kvinde som hundrede andre, og dette var for lidt til at spille den rolle, historien havde tildelt hende."

Familie

Forældre: storhertug af Mecklenburg-Strelitz Georg Frederik Carl Joseph (1779-1860) og Marie Vilhelmine af Hessen-Kassel (1796-1880). Gift 10.6.1841 i Neu Strelitz med kronprins Frederik, senere kong Frederik VII, født 6.10.1808 på Amalienborg (Slotsk.), død 15.11.1863 på Glücksborg slot, s. af prins Christian Frederik af Danmark, senere Christian VIII (1786-1848) og Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin (1784-1840). Ægteskabet opløst 1846.

Ikonografi

Pastel af V. Unger, 1840 (Jægerspris). Tegn. af Erling Eckersberg, 1841. Medalje af C. Christensen s.å. Mal. af N. P. Holbech, 1841 (Jægerspris), efter dette litografi bl.a. af Holbech selv. Litografi efter et lidt ændret forlæg af Holbech, efter dette to varierede litografier af E. Fortling. Min. i samme type af C. M. Bøgh, 1844 (Jægerspris). Litografi fra Berlin, formentlig på grundlag af Fortlings litografier. Litografi af E. Bærentzen, efter dette stik af A. Hansen og litografi af H. J. Cohen. Litografi af M. til hest af V. Adam, formentlig 1842. Afbildet på litografi af kongefamilien af J. F. Fritz. Afbildet på mal. af N. Henriques, 1842 (Fr.borg), på mal. af indtoget 1841 af C. V. Balsgaard 1843 og 1845 (begge Rosenborg), på mal. af samme (Fr.borg) og på litografi af samme begivenhed efter E. Lehmann, skitse af samme udst. 1842. Mal. af J. S. Otto, 1844 (Rosenborg), efter dette litografi af Fr. Jentzen, stik af Auguste Hüssener, træsnit og litografi. Formentlig på grundlag af Ottos type litografi af P. Bau. Litografi af G. Feckert efter mal. af Albertine v. Hochstetter. Emaljemin. (Rosenborg). Relief af S. S. Winther (sst.). Foto.

Bibliografi

[Chr. Winther] i Figaro, 1841, 1 1-24. Berl. tid. 7.6.1876. Breve fra Chr. Winther, udg. F. L. Liebenberg, 1880 (ny udg. 1, 1974) 47-65. Nic. Bøgh: Chr. Winther II, 1900 413-42. Pers. hist. t. 9.r.VI, 1933 1-69 (breve fra Chr. VIII til F. D. Reventlow). Johanne Luise Heiberg: Et liv I, 5. udg. 1973 350.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig