Mogens Hammer, Kjeld Mogens Aage Hammer, 21.1.1911-11.1.1946, maskinmester, captain i SOE. Født i Kbh. (Davidsk.), død i Hamborg, begravet i Kbh. (Garn.). H. var uddannet maskinmester og afmønstrede fra dansk skib under 2. verdenskrig for i januar 1941 at melde sig til "Special Operations Executive" i England. Trænet her som telegrafist blev han 1941 udvalgt til at følge Carl Johan Bruhn på SOEs første operation i Danmark. 27.12.1941 nedkastedes de to mænd "blindt" ved Haslev. Operationen blev en katastrofe. Bruhn dræbtes, og H. stod alene – uden instruks og radiosender. Ad omveje fik han kontakt med spredte modstandskredse, fx med illegal presse. 17.4.1942 kom et nyt SOE-hold, ledet af Mich. Chr. Rottbøll, til Danmark, og H. der over Sverige havde modtaget en radiosender, gled ind i holdets arbejde. Han var dog stærkt eftersøgt og måtte i september ro til Sverige i kajak for straks at blive fløjet til England. Her modtog han det chok at Rottbøll var blevet dræbt, og H. blev nu – skønt udkørt og eftersøgt – anmodet om at vende tilbage for midlertidigt at lede SOE-arbejdet i landet. Kun måtte han ikke give sig til kende for modstandsfolk hvilket yderligere ville umuliggøre hans stilling. H. indvilligede uden tøven og blev 19.10.1942 uden træning og i et uprøvet specialudstyr nedkastet i havet ud for Tisvilde. Han slap uopdaget til Kbh. men hans opgave var desperat utaknemmelig. Bortset fra den påtvungne anonymitet kunne han hverken forvente materiel eller forstærkning fra England, og opgaven var kun den at få organisationen til at "overleve" til ankomsten af en ny leder. Han opnåede dog en vis kontakt med ledende modstandsfolk, og i marts 1943 kunne han sætte den nye leder, Flemming Muus, ind i arbejdet, hvorpå han undslap til Sverige. Efter en kort fængsling her kom han videre til England hvor han til 1945 gjorde tjeneste i den engelske hær. 1946 omkom han ved en skibsbrand i Hamborg. Mod, urokkelig koldblodighed og stærke nationale følelser prægede hans usammensatte karakter. Han så sig selv som soldat med ubetinget pligt over for øjeblikkets krav.

Familie

Forældre: advokatfuldmægtig, senere vekselerer Axel H. og Carla Henny Betty Andersen (1882-1978, -1916 med civilingeniør Christian Herman Martin Olsen, 1887-1957). Ugift.

Bibliografi

Jørgen Hæstrup: Kontakt med England, 1954. Samme i Jyske saml. 1961 357-420.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig