Otto Langballe, 31.8.1843-30.9.1910, købmand, teglværksejer. Født i Århus (Frue), død sst. (Pauls), begravet sst. (Nordre kgd.). L. lærte som faderen handelen i Randers. Siden kom han til Hans Broge i Århus og fra denne rejste han nogle år til St. Petersborg, hvor morbroderen, H. J. Pallesen, var dansk konsul. Det var således med en solid forretningsmæssig baggrund han 1870 indtrådte i faderens allerede da 36 år gamle århusvirksomhed. Den var grundlagt som en kolonial- og produkthandel, og efter en periode også med rederivirksomhed havde firmaet C. C. Langballe efterhånden koncentreret sig helt om kalk- og teglværksdrift. L.s indtræden i virksomheden medførte nye initiativer og betydelige udvidelser af forretningerne. Han forpagtede driften af Glatved Kalkværk, og for at undgå en hård indbyrdes konkurrence etableredes et samarbejde mellem en række jyske kalkværker. Som ejer af en stor virksomhed gled han let ind i den kreds af storkøbmænd der førte Århus frem i sidste tredjedel af forrige århundrede. Han var således med til at grundlægge det selskab der siden blev til Århus Oliefabrik A/S, han var formand for bestyrelsen for Østjydske Bryggerier (Ceres) og medlem af tilsynsrådet for Jydsk Handels- og Landbrugsbank, og som sin far blev han medlem af direktionen for spare- og lånekassen i byen. Foruden disse bestyrelsesposter var han medgrundlægger af eller sad i bestyrelsen for en lang række meget forskellige virksomhedstyper: svineslagteri, tømmerhandel, tobaks- samt maskinfabrikker. Med sin store erhvervserfaring var han i mange år den naturlige leder af byens handelsforening hvor han også udviste meget initiativ. Således var det ham der stod bag dannelsen af Foreningen af jyske handelsforeninger 1883. Som en slags fortsættelse af firmaets rederidrift var han 1874 medinitiativtager til etableringen af Århusbugtens Dampskibsselskab der forbandt kystoplandet og Samsø med byen, ligesom han også sad i bestyrelsen for det lokale eksportrederi Jydsk-Engelsk Dampskibsselskab der ved århundredskiftet gik op i DFDS.

Det er karakteristisk for den generations storkøbmænd, at de tog del i det politiske liv. Fra 1876–93 sad han således i byrådet. Her arbejdede han med et overlegent fremsyn på at lede den kommende udvikling, så der kunne dannes et stærkt fundament for den storby han forudså. Hans indsats var stærkt knyttet til udviklingen af transportnettet hvor det var hans mål at knytte havn og jernbaneforbindelser tæt sammen. – L. levede privat meget afdæmpet, og han søgte bevidst at holde sin person i baggrunden. Han udleverede sig således kun til offentligheden, når han havde set at det var nødvendigt for at kunne føre en væsentlig sag igennem. L. øvede i sine senere år stor velgørenhed bl.a. ved oprettelse af legater til fordel for enker, til unges handelsuddannelse samt til kirkebyggeri. Efter hans hustrus død 1929 oprettede familien et stort legat under Aarhuus Kjøbmænds Hjælpekasse. Det fik navnet Otto Langballe og hustrus legat.

Familie

Forældre: købmand, teglværksejer Christian Carl L. (1805–85) og Hansine Palline Pallesen (1814–68). Gift 7.11. 1868 i Frederikshavn med Marie Henriette Berg, født 7.4.1845 i Ålborg (Budolfi), død 29.12.1929 i Århus (Pauls), d. af købmand Peter Thuesen B. (1792–1877) og Anna Maria Cathrine Jessen (1802–83).

Udnævnelser

R. 1888.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Århus stiftstid. 30.9.1910. [Helge Søgaard:] C. Langballe & søn 1834–1934, 1934. Vagn Dybdahl og Finn H. Lauridsen: Århus købmænds hjælpekasse 1861–1961, 1961 (særtryk af Erhvervshist. årbog 1960) 47–49. -Virksomhedsark. i Erhvervsark. Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig