Qâvigarssuaq Kristiansen, Qâvigarssuaq Miteq Ijaja Kristiansen, ca. 1899-19.8.1978, grønlandsk ekspeditionsdeltager. Qâvigarssuaq Kristiansen blev 1921 af Knud Rasmussen taget med på den store ekspedition til Canada og Alaska efter forudgående deltagelse i flere af dennes ekspeditioner ved Thule. Hans funktion var at skaffe proviant og være slædekører, og sammen med Arnarúlunguaq fulgte han, da den øvrige ekspedition vendte hjem, med Knud Rasmussen 1924–25 på den lange slæderejse tværs over det nordlige Canada til Beringstrædet. Qâvigarssuaq Kristiansens indsats betød at ekspeditionen var selvforsynende med proviant og selvtransporterende.

Da rejsen var afsluttet vendte han tilbage til Thule via USA og Danmark og levede resten af sit liv i sin fødeegn som fanger boende i Moriussaq. Han var af sine landsmænd højt værdsat som fortæller.

Historisk betød Qâvigarssuaq Kristiansens deltagelse i den store ekspedition en direkte genoptagelse af kontakten mellem de skilte eskimoiske stammer og blev et forvarsel om det kulturelle og politiske samarbejde der nu udvikler sig mellem dem.

Familie

Født i Etah, Thule distrikt, død i Thule.

Forældre: fanger Inaluk. Gift 29.11.1925 med Bebiane Margrethe, født 20.4.1905 i Thule, død 1977.

Udnævnelser

F.M. 2. 1925.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Siumut, Nûk 4.9.1978.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig