Thorfinn Karlsefni, begyndelsen af 1000-tallet, opdagelsesrejsende. T. var af norsk-islandsk afstamning og levede af handelsfarter til han kom til Grønland. Her blev han modtaget af Erik den Røde og giftede sig med dennes svigerdatter, Gudrid, der nylig var blevet enke. Efter brylluppet tog de til Vinland som var opdaget af Eriks søn, Leif den Lykkelige. Leifs "broder" var målet for rejsen og i Erik den Rødes saga tillægges T. æren for at have fundet og beskrevet færden sydpå langs Canada og New Foundland mens det er Leif der ikke alene opdager Vinland men giver navnene Helluland, Jøkelland og Markland ifølge Grønlendinga saga. Da T., Gudrid og de andre rejsefæller havde fundet et godt opholdssted belavede de sig på at kolonisere landet. De blev der et par år og fik en søn som de kaldte Snorre, men efter flere sammenstød med de indfødte (eskimoer eller indianere) opgav de bosættelsen og drog til Island. Her nød de stor anseelse og efterlod sig en berømmelig efterslægt der talte flere biskopper. Både Erik den Rødes saga og Grønlendinga saga stammer fra en tradition i denne familie; rimeligvis er sagaen opstået i slutningen af 1100-tallet i et forsøg på at få en af familiens bisper, Bjørn Gilson, biskop i Holar 1147–62, kanoniseret.

Familie

Forældre: Thord Snorrason Hest-høvdi og Thorunn (Thorfinnsdottir). Gift Gudrid Thorbjarnardottir (gift 1. gang med Thorstein Erikssøn), d. af Thorbjørn Vifilsson og Halveig Einarsdottir.

Bibliografi

Olafur Halldorsson: Grænland i miðaldaritum. Reykjavik 1978.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig