Viggo Larsen, Jens Viggo Larsen, 14.8.1880-6.1.1957, filminstruktør. Født i Kbh. (Vor Frels.), død på Bispebjerg, begravet sst. L. kom som fjortenårig til Frederiksberg slots elevskole, blev ingeniør-sergent og skulle derefter have været til Congo, men afbrød sin militære løbebane og tog 1905 ansættelse som altmuligmand hos Ole Olsen i Biograf-Theatret i Vimmelskaftet. Da Ole Olsen 1906 grundlagde filmselskabet Nordisk Films Kompagni blev L. samme forår instruktør, fra september s.å. også skuespiller her. Indtil udgangen af sæsonen 1909 -filmoptagelserne fandt sted fra det tidlige forår til det sene efterår – var L. selskabets førsteelsker og instruktør på størsteparten af spillefilmene og skrev også i mange tilfælde manuskripterne. Han blev afskediget i december 1909, drog derefter til Tyskland hvor han 1910–12 var ansat ved filmselskabet Vitoscop i Berlin som instruktør og skuespiller. 1912–16 havde L. sammen med sin daværende hustru Wanda Treumann et filmproduktionsselskab, arbejdede 1916–20 for de berlinske selskaber Messter og Ufa, var derefter freelance og havde sin sidste filmoptræden 1933. Han levede i Tyskland indtil 1945 og vendte derefter tilbage til Danmark. – L. var autodidakt. Hans kvalifikationer var den militære fortid der ifølge Ole Olsen gjorde ham skikket til at holde styr på skuespillerne. Han var utvivlsomt den rette mand i den første primitive tid hvor det blot gjaldt om at se resultater, og hvor kvaliteten kom i anden række. Men med tiden viste det sig, at L. ikke udviklede kunstneriske evner som instruktør og skuespiller og derfor kom til kort, da publikums krav til filmene voksede. I de fire år L. virkede som instruktør på Nordisk Films Kompagni arbejdede han inden for alle filmens typer: lystspil, tragedier, historiske film, nutids-film. Noget fælles stilpræg var der ikke over hans arbejder. Af hans produktion kan nævnes Anarkistens Svigermor, en primitiv destruktions-farce fra 1906, Løvejagten, en opdigtet reportagefilm fra 1907, og fra 1908–09 en række Sherlock Holmes-film.

Familie

Forældre: arbejdsmand Christian L. og Karen Marie Madsen. Gift 1. gang i Tyskland med skuespiller Wanda Treumann. Gift 2. gang med Karin Nielsen.

Ikonografi

Foto (Kgl. bibl.; Det da. filmmus.).

Bibliografi

2 interviews på bånd i Det danske filmmuseum.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig