Carl Cordts, Carl Christian Larsen Cordts, 9.3.1844-17.9.1910, naturhistorisk tegner. Født i Nyborg, død på Skt. Josephs hospital, Kbh., begravet på Frbg. (Solbjerg). C. kom på kunstakademiet 1859 hvor han gennemgik alle klasser og bl. a. havde Marstrand til lærer. Han deltog i krigen 1864 som officersaspirant og rejste derefter over til en onkel der havde en skole i Australien. Han blev derovre i tre år og tegnede og malede, men da det ikke lykkedes ham at skabe sig en stilling, rejste han hjem. På Zoologisk museum, dengang i Stormgade, hvor han derefter gik og tegnede, lærte han professor J. T. Reinhardt at kende der fik øje for hans talent og lod ham tegne for sig. For at C. kunne få et økonomisk rygstød tilrådede Reinhardt ham at blive telegrafist ved siden af at være tegner, og da Reinhardt var en ven af telegrafdirektør Peter Faber, fik C. uden vanskelighed 1870 en plads som telegrafist som han bevarede til sin død; i mange år telegraferede han dog ikke, men havde regnskabsarbejde ved stationen som han kunne udføre om aftenen, således at han kunne tegne om dagen. Som naturhistorisk, særlig zoologisk og anatomisk tegner, udviklede C. sig til en af samtidens betydeligste, også vurderet efter en europæisk målestok. Afgørende for ham var en minutiøs, præcis gengivelse af motivets enkeltheder, dog stadig med respekt for helhedsvirkningen. Foruden blyants-, tusch- og kridttegninger af høj kvalitet har han også udført litografier. Som illustrator af naturhistoriske værker arbejdede han især i mange år for Reinhardt og C. F. Lutken, senere også for J. E. V. Boas.

Familie

Forældre: sergent, senere fyrværker og oversergent Albert Georg Christian Theodor C. (1817-85) og Edel Larsen (1825-1912). Gift 21.10.1870 i Kbh. (Holmens) med Marie Sofie Jensine Nielsen, født 8.4.1852 i Horsens, død 30.4.1935 på Frbg., d. af møllebygger Jens N. (1827-1902) og Johanne Marie Pedersen (1827-1900).

Ikonografi

Malet portræt 1864.

Bibliografi

F. Hendriksen i Bogvennen 1907-10 54f. Katalog fra udstilling af C.s arbejder i St. mus. 1911, ved Simon Paulli.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig