Ferdinand Michael Kreyer Kielberg, 2.1.1882-19.5.1958, direktør for The United Molasses Co. Født i Skanderup sg., Hjelmslev hrd. Efter 1897 at have taget alm. forberedelseseksamen i Skanderborg var K. K. 1898–1902 i lære i en købmandsforretning i samme by. Derefter rejste han til Kbh. hvor han supplerede sin uddannelse med to års studier på de Brockske handelsskoler og to års ansættelse i firmaet H. F. C. Schacke. 1906 søgte han til udlandet, var først på et kontor i Leipzig, men havnede det følgende år i Liverpool hvor han fik ansættelse som udenlandsk korrespondent i firmaet Marquis, Clayton & Co. Han tog pladsen "for at lære Engelsk". Han vandt ledelsens tillid i den grad, at han allerede efter kun tre års forløb 1909, da Marquis døde, modtog og accepterede et tilbud om at indtræde i firmaet som medindehaver. 1915 stiftede han sit eget selskab, British Molasses Co. Ltd., 1921 oprettede han tillige The Pure Cane Molasses Co. Disse to firmaer sammensluttedes 1926 til The United Molasses Co. Ltd. med domicil i London, for hvilket K. K. blev præsident og administrerende direktør. United Molasses Co. Ltd. nåede hurtigt en dominerende position i verdens melassehandel. Filialer oprettedes på Java og Philippinerne, og K. K. sikrede efterhånden sit selskab afgørende indflydelse i en række andre betydelige selskaber i sukkerbranchen. Takket være K. K.s forretningsmæssige erfaring og den tillid han skabte om sin person, formåede United Molasses Co. og tilsluttende selskaber også under nedadgående konjunkturer at fastholde sin position i engelsk forretningsliv som i verdenshandelen i det hele taget. Også efter engelsk målestok var K. K. en stor forretningsmand med interesser i sukker, cement, elektriske artikler, skibe, bilproduktion m.m. Da han kort efter krigen trak sig tilbage fra den daglige ledelse af sit kæmpefirma, rådede det over aktiver til en værdi af over 1 mia. kroner. Under anden verdenskrig spillede K. K. en betydelig rolle. Han var, da krigen brød ud, den kendteste dansker i England, og da han den 29.9. stillede sig i spidsen for Det danske råd vakte det derfor opmærksomhed. Søfolkenes interesser blev varetaget, de danske udsendelser i BBC fik en dansk autoritet at holde sig til, rekrutteringen af frivillige kom i gang, penge til Spitfires blev indsamlet, og kontakten til Danmark blev oprettet. Det var således bl.a. på K. K.s invitation, at John Christmas Møller rejste til England. 1941 trådte han tilbage til fordel for direktør S. Aa. Dohm, idet han i stedet blev præsident for en sammenslutning af alle danske i Storbritannien.

K. K. har på forskellige områder udfoldet en storstilet gavmildhed. 1926 skænkede han sin bolig med park i Liverpool – foruden en kontant sum – til et rekreationshjem for syge børn. Til Earl Haigs fond til oprettelse af et hjem for krigsinvalider skænkede han ligeledes et stort beløb. Den danske klub i London og Anglo Danish Society, London, for hvilke to organisationer K. K. henholdsvis 1927–29 og 1928–30 og i sidstnævnte igen fra 1938–49 var formand, har han skænket meget betydelige beløb. Som udtryk for sin taknemmelighed for den uddannelse, han fik ved Niels Brocks handelsskole, stiftede han et fond på 200 000 kr. til fordel for elever på denne skole som han anså for en af de bedste handelshøjskoler i verden. De egenskaber der har skaffet K. K. en så anselig position i engelsk forretningsverden var ikke alene faglig dygtighed, men tillige hans sjældne evner til med dristighed og sikkerhed at udnytte de muligheder der meldte sig for en købmand. K. K. blev adlet af den engelske konge for sin store indsats for De frie danske i England for hvilket arbejde han også blev belønnet med høje engelske ordener. Personligt var K. K. en meget beskeden mand der nærmest skyede al offentlighed.

Familie

Forældre: gartner, senere børnehjemsforstander Orluf August Kielberg (1842–1927) og Annesine Marie Krøyer (1844–1923). Gift 3.8.1910 i St. Hilarys Church, Liscard, Cheshire, med Dora Margaret Corfe, født 14.5.1884 i Thornton House, England, d. af Thomas C. og Sarah Ann Adcock.

Udnævnelser

K.2 1928. S.K. 1945.

Ikonografi

Mal. af Sigurd Swane, 1946 (Fr.borg). Foto.

Bibliografi

Interview i Århus stiftstid. 30.12.1951. – Aage Heinberg: Danske i England, Skotland og Irland, 1934 193–97. Samme i Børsen 29.12.1951. Dagens nyheder 2.1.1957. Bent Sally i Berl. tid. 20.5.1958. Børge Outze i Information s.d. Emil Blytgen-Petersen: Frie Danske i London 1940–45, 1977 201–08.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig