Lis Ahlmann, Mathilde Elisabeth Ahlmann, 13.4.1894-15.1.1979, kunstvæver. Født i Århus, død på Frbg., begravet sst. (Søndermark). A. begyndte som elev 1919 hos maleren Harald Giersing og arbejdede mellem 1917 og 1921 på malerstuen i Herman A. Kählers keramiske værksted i Næstved. Derefter blev A. uddannet væverske hos Gerda Henning i Kunstindustrimuseet og fik svendebrev 1929. Her traf hun arkitekt Kaare Klint som bad hende komponere og væve stoffer til hans møbler. A. har siden i eget værksted fra 1934 udelukkende arbejdet med brugstekstiler og helst til bestemte formål eller møbler. Efter Klints død har hun vævet stoffer til møbler tegnet af Klints elever arkitekterne Mogens Koch og Børge Mogensen. 1953 blev hun konsulent for aktieselskabet C. Olesen som ønskede at højne standarden for boligtekstiler. Dette førte et par år senere til Cotil-produktionen af kvalitetsprægede boligtekstiler styret af en uafhængig bedømmelseskomité, hvoraf hun var medlem indtil 1974, der hvert år uddeler Cotilprisen. Derved var A. med til at formidle at unge, dygtige vævere kom til at væve for Cotil, ligesom hun selv fik omsat flere af sine egne håndvævede stoffer til industriel massefremstilling. Økonomisk betød forbindelsen med C. Olesen at hendes eget værksted fortsat kunne eksistere. Her fandt hun ofte ideerne til fabriks-produktionen og kunne her oplære elever i håndvævning. A. har mere fundet end opfundet mønstre. Hun har bevidst fortsat traditionerne fra almuens bolstre og olmerdug og fra beslægtede, ofte oversøiske kulturer der har dyrket de oprindelige af vævningens teknik betingede tern og striber hvor samspillet mellem teknik, garn, binding og mønster danner den færdige vævning. For at gennemprøve farver og mønster skitseres virkningen i vikleprøver. Hun har oplært sig selv og elever i fejlfri håndværksmæssig kunnen og i den største nøjagtighed i vævningen. Selv besidder hun en usædvanlig højt udviklet sans for de forskellige garnmaterialers stoflighed og en forfinet farvesans. A. har i farvning af garner nydt fordel af et frugtbart samarbejde med den fremragende farver Einar Hansen i Vejle. A. har deltaget i adskillige udstillinger af dansk kunsthåndværk i ind- og udland. I

1959 deltog hun sammen med Børge Mogensen og billedhuggeren Adam Fischer i udstillingen "Ler, træ og væv" i Kunstindustrimuseet. Her findes også den største samling af A.s vævninger og tæpper. A. fik tilkendt Tagea Brandts legat 1948, Eckersbergs medalje 1964, Cotilprisen 1974 og C. F. Hansens medalje 1978.

Familie

Forældre: arkitekt Hans Vilhelm A. (1852–1928) og Cæcilie Hansen (1861–1931). Ugift.

Ikonografi

Tegn. af Hans Bendix 1963. Foto.

Bibliografi

Thomas Mogensen: Lis Ahlmann. Tekstiler, 1974.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig