N.C. Geelmuyden, Niels Christian Geelmuyden, 1706-15.8.1770, overkøbmand i den grønlandske handel. Født i Bergen, død i Kbh. G. var antagelig handelsuddannet i Bergen. Han angiver selv at have tjent ved handelen på Grønland fra ca. 1730 hvilket formodentlig vil sige at han har fulgt med de kongelige skibe der 1732 og 33 blev udsendt til kolonien Godthåbs forsyning. Halvbroderen Jacob var i det sidste år i København, så det er muligt at det er ham der har formidlet hans antagelse i handelstjenesten. 1734 blev G. ansat af Jacob Severin og udsendt til Godthåb som assistent for Niels Egede. 1736 blev han købmand ved denne koloni. 1742 overdrog Jacob Severin G. at anlægge kolonien Frederikshåb hvilket lykkedes G. trods utroligt besvær med at nå dertil. De følgende år ledede han denne koloni under alskens besvær, især med forsyningerne fra Danmark på grund af besejlingsvanskeligheder. 1744 gav han op og rejste til København hvilket var ensbetydende med at han stod uden levebrød. Først fire år efter antog Det kgl. octroyerede almindelige Handelskompagni ham i sin tjeneste. Dettes direktion søgte "uvildige" oplysninger om forholdene ved den handel kompagniet skulle overtage. 1749 blev G. så endelig ansat som overkøbmand, dvs. inspektør for handelen på Grønland. 1750 foretog han en rejse langs vestkysten af Grønland og indgav efter denne en omfattende beskrivelse af landet og handelens situation og muligheder. I de nærmest følgende år foretog G. lignende rejser og virkede om vinteren ved handelskompagniets plads. Senere blev hans rejsetjeneste betydelig indskrænket. Hans stilling må have været utilfredsstillende for ham for han søgte flere forskellige embeder, men forgæves. 1767 var han stadig i tjeneste hos handelskompagniet der 1769 gjorde ham til islandsk købmand, hvilket vil sige at han nu også skulle bestride de islandske sager som handelskompagniet stod for i København. Han forblev nemlig der og døde det følgende år. G. virkede i Egedernes ånd i den tid han var i Grønland. Ved sit vedholdende og utrættelige arbejde har han haft betydning for at handelen overhovedet blev fortsat. Det var ham dog sikkert en torn i øjet at handelen ikke blev drevet som j Jacob Sewerins tid hvilket muligvis i længden har medvirket til hans utilfredshed i tjenesten. Hans indberetninger er udmærkede kilder til beskrivelse af forholdene i Vestgrønland ved 1700-tallets midte. Han var desuden den første der slog til lyd for at intensivere sælfangsten ved garnfangst. G. hørte ikke til blandt det århundredes højttalende og mangtskrivende grønlandsfolk. Hans betydning lå i hans konstante arbejdsomhed og redelige indberetninger. Til trods herfor levede han – som så mange andre i datiden – på gæld. Han og hans kone efterlod et fallitbo.

Familie

Forældre: købmand Geert G. (1671-1716, gift 1. gang med Johanne Margaretha v. der Wida, død 1705) og Cornelia (Nieische) Marie Lindgaard (1686-1775). Gift 17.3.1758 i Kbh. (Holmens k.) med Helene Mørch, død 13.1.1771, d. af kantor ved Holmens k. Peder M. (1700-72) og Ottilie Johanne Farstorph (død 1757). – Halvbror til Jacob Geelmuyden.

Bibliografi

H. Ostermann: Nordmænd på Grønland I, Oslo 1940 346-52. F. Gad: Grenlands hist. II, 1969. Samme: Fire detailkomplekser i Grønlands hist., 1974 114f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig