Poul Munch, 29.3.1909-25.4.1981, stadsbibliotekar. Født i Vemmetofte, død i Odense (Th. Kingos sg.), begravet Thurø kgd. Opvokset i et biblioteksinteresseret hjem – faderen var kantor i Vemmetofte med det store bibliotek på 16.000 bind, senere førstelærer i Måløv -havde M. lejlighed til at møde et par af folkebibliotekernes pionerer, Jørgen Banke og Thomas Døssing. Han tog livligt del i arbejdet i faderens sognebibliotek. Døssing rådede ham til at tage på højskole og derefter på seminarium som en passende forskole til bibliotekargerningen. Sin oplæring fik han hos overbibliotekar Haralda Poulsen i Roskilde, den første kvindelige centralbibliotekar og en stor personlighed. Efter bibliotekseksamen 1933 var der arbejdsløshed så det var svært at få en stilling der var tilstrækkelig udadvendt. Som sygehusbibliotekar i Odense blev han vraget, man syntes det måtte være en kvinde. Men Århus folkebibliotek bød på arbejde i oplandsafdelingen, ovenikøbet som leder under den inspirerende Carl Thomsen. Her fandt han sit yndlingsområde i samspillet med bestyrelse og bibliotekar om et rimeligt bogvalg. "En god demokratisk skole" har han kaldt det. 1940 kom en ny udfordring med opbygningen af biblioteket i Hørsholm med mange krævende benyttere. Herfra tilbage til samspillet mellem by og land som centralbibliotekar i Nykøbing Falster 1945-56, også her med mange gode indsatser for at placere biblioteket i byens og egnens liv. Dette kunne så endelig videreføres i større målestok 1956-76 i Odense centralbibliotek der efter den sidste kommunesammenlægning kom til at dække hele stiftet. Her var starten af musikbiblioteket, helt i hans interessesfære, nok noget af det vigtigste for ham. Uanset det vidtspændende lokale virke var M. meget engageret i det faglige organisationsarbejde. Han sad fra 1946 i bestyrelsen for Bibliotekarforeningen for provinsens folkebiblioteker og i Danmarks biblioteksforenings hovedbestyrelse med sæde i biblioteksrådet 1956-57. Han sad i den permanente komité ang. folkebibliotekernes forhold til Statsbiblioteket i Århus, og han var formand for biblioteksforeningens kontakttjeneste. 1947-57 redigerede han tidsskriftet Bibliotekaren. Lokalt nød de foreninger der støttede musik, teater, litteratur og kunst især godt af hans aktive medvirken, han sad således i bestyrelsen for Det fynske musikkonservatorium 1963-72. At være engageret og at blande sig var altid karakteristisk for M. der gik ind for et folkebibliotek der vil tjene låneren med det bedst mulige materiale.

Familie

Forældre: lærer, senere førstelærer Anders M. (1881-1960) og Christine Møller (1881-1948). Gift 12.11.1938 i Århus (Frue k.) med lærer Aase Berg, født 14.3.1919 i Hellerup, d. af isenkræmmer Carl B. (1880-1946) og Ingeborg Mortensen (1887-1952).

Bibliografi

Interview i Bogens verden LXI, 1979 98-101.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig