Sigurd Langberg, Sigurd Bengt Langberg, 29.10.1897-8.7.1954, skuespiller. Født i Kbh, død sst. Efter studentereksamen fra Sorø akademi 1915 læste L. med Peter Jerndorff og Henrik Malberg. Han søgte forgæves optagelse på Det kgl. teaters elevskole, men engageredes i stedet af Ivar Schmidt til Det Ny teater hvor han 1917 debuterede i Petersen og hendes søstre. Han var fast knyttet til dette teater indtil 1933 og spillede her et stort og afvekslende repertoire – med sergenten i Fra Vestfronten (1929) som det egentlige gennembrud. L.s solide, synftige bredde med noget på én gang skarpt og gammelkøbenhavnsk hyggeligt i stemmeføringen gjorde ham let at placere både i den moderne og i den klassiske komedie – den sidste dyrkede han især på skolescenen. I 30erne optrådte han bl.a. på Nørrebros teater, Betty Nansen teatret og Riddersalen hvor han viste sine muligheder som moderne skuespiller i Poul Henningsens aktualiserede Holberg-version Op og ned med Jeppe. Hans foretrukne genre var folkekomedien og operetten. På Det Ny teater var han i begyndelsen af 40erne bl.a. majoren i Nitouche- som han senere spillede på Bellahøj friluftsteater og på Folketeatret -den gamle skotte i Madame Sherry og musikeren-ågerkarlen Bierbaum i Champagnegaloppen. Han spillede også et stort antal roller på filmen og i radioen. Men sin egentlige chance fik han, da Johannes Meyer 1941 gik til Det kgl. teater. Til den folkelige bredde og det synftige lune føjede han i sine seneste år en ny, ikke ufarlig autoritet. Det viste sig fx da han 1946 spillede besættelsestids-danskeren Martinsen-Smith – personifikationen af Scavenius-politikken – i Kjeld Abells Silkeborg på Det Ny teater hvor han også var Candidas far i Bernard Shaws komedie. Og det viste sig i nogle af de roller, han kort før sin død spillede på Folketeatret: inspektøren i Jean Giraudoux' Intermezzo, grosserer Friis i Gustav Esmanns Den kære familie og byfogeden i Henrik Ibsens En folkefjende.

Familie

Forældre: murermester Martin Peter L. (1854–1929) og Bengta Hägglund (1860–1920). Gift 1. gang med Karen Dichmann. Ægteskabet opløst 1928. Gift 2. gang 10.8.1929 på Frbg. (b.v.) med skuespiller Eli Margrete Karna Løwenstein-Jensen, født 2.9.1902 i Horsens, d. af manufakturhandler Carl Jensen (1871–1931) og Anna Marie Løwenstein (1872–1952).

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Harald Engberg i Politiken 9.7.1954. Sv. Kragh-Jacobsen i Berl. tid. s.d.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig