Thomas Sneum, Thomas Christian Sneum, 21.5.1917-3.2.2007, flyverkaptajn, generalsekretær. I reaktion over begivenhederne den 9. april og militærets påtvungne passivitet søgte og fik S. i april 1940 sin afsked fra forsvaret og begyndte nu på egen hånd at indsamle oplysninger om tyske militære installationer især på Fanø. Problemet blev at få bragt de yderst værdifulde oplysninger, specielt om tysk radar, til England, og i juni 1941 lykkedes det S. sammen med en officerskammerat at nå til England i en lille sportsmaskine – en flyvemæssig enestående bedrift. I England kom S. i kontakt med den engelske efterretningstjeneste, SIS, der anmodede S. om at vende tilbage til Danmark for at fortsætte sit efterretningsarbejde. I september 1941 blev S. sammen med en radiotelegrafist, S. Christoffersen, kastet ned over Brorfelde på Sjælland og blev hermed den første faldskærmsagent der fra England nåede Danmark. Efter landing optog S. kontakt med de danske efterretningsofficerer der i samarbejde med den britiske faldskærmsorganisation, SOE, havde etableret en dansk efterretningstjeneste siden efterår 1940. Samarbejdet mellem dem og S. blev ikke harmonisk, bl.a. fordi officererne i samarbejde med SOE ikke ønskede en parallel aktivitet i efterretningsarbejdet og også anså S.s tilstedeværelse i landet for en sikkerhedsrisiko. Hertil kom vanskeligheder med radiosendingen både på grund af et modsætningsforhold mellem S. og Christoffersen og på grund af, at den medbragte sender var i uorden. Dette sidste blev søgt løst af L. A. Duus Hansen, og visse sendinger synes at være kommet i gang i vinteren 1941/42. S.s mission måtte under disse omstændigheder løbe ind i uløselige vanskeligheder, og vanskelighederne øgedes da Christoffersen over isen måtte undvige til Sverige hvor han blev arresteret, ligesom det tyske Abwehr blev bekendt med S.s tilstedeværelse i Danmark. I marts 1942 forlod også S. Danmark, idet også han nåede Sverige over isen. I Sverige blev S. arresteret og sad i over to måneder i fængsel, både uvillig til og ude af stand til at redegøre for sin hemmelige mission og sine opgaver. Da John Christmas Møller blev opmærksom på hans utålelige situation intervenerede han, og S. blev over Stockholm fløjet til England hvor han blev underkastet langvarige forhør om sine forhold og om forholdene i Danmark. Efter indgående forhør blev han sat på fri fod, renset for al mistanke. Han blev derefter aktiv flyver i allieret tjeneste som det havde været hans ønske da han i juni 1941 havde foretaget sin fantastiske flyvning til England.

Hele denne episode i dansk modstandshistorie havde sin rod i uklarhed i de britiske dispositioner, specielt modsætningsforholdet mellem SIS og SOE. På et tidligt tidspunkt, allerede 1940, havde de danske efterretningsofficerer påtaget sig al efterretningstjeneste i Danmark, kanaliseret over SOEs repræsentant i Stockholm, men oprindelig uden orientering om SOEs placering i det britiske hierarki, og de ønskede derfor ikke nogen parallelt løbende efterretningsvirksomhed i Danmark, hvorfor SISs beslutning om at sende S. til Danmark til S.s skade måtte blive en urimelig og forvirrende beslutning. I de sidste år af krigen fløj S. konvojeskorte og recognoscering i det norske RNAF der var en del af RAF. Efter krigsafslutningen kom S. tilbage til Danmark, men hans modige indsats i den tidligste modstandsperiode blev først sent erkendt og anerkendt. Tidligere end måske nogen anden valgte han den aktive modstand, men det blev hans skæbne og tragedie at det blev SIS og ikke SOE der i juni 1941 rekrutterede ham til aktiv tjeneste i Danmark. Da det blev SOE og ikke SIS der kom til at arbejde konstruktivt sammen med den danske modstandsbevægelse måtte hans dristige mission blive en parentes i bevægelsens historie.

Familie

Thomas Sneum blev født i Sønderho og døde i Roskilde; begravet på Sønderho gamle kirkegård.

Forældre: skoleinspektør Christian S. (1885–1962) og Karen Sonnichsen Hansen (1889–1959). Gift 1. gang 20.7.1951 i Rom med Aida de Roberto, født 20.9.1927, d. af kommandør, chef for turistministeriet Pasquale de R. Ægteskabet opløst 1962. Gift 2. gang 30.6.1965 i Kbh. (Gustafsk.) med stud.med. Sybille Katharina Elbrechtz, født 24.9.1944 i Hakone Machi, Japan, d. af direktør Hans E. (født 1912) og Nina Vishnevski (født 1922).

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Interview i Politiken 20.5., 24.5. og 27.5.1979. Beretn. til folketinget afgivet af den af folketinget nedsatte kommission i henhold til grundlovens § 45 [Den parlamentariske kommission] VII.l, 1950. – Jørgen Hæstrup: Kontakt med England, 1954. Reginald Victor Jones: Most secret war, London 1978 (også udg. med titlen: The wizard war, s.å.).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig