Volquard Boon, Volquard Bohn, 12.8.1734-3.2.1800, hvalfangerkommandør. Født i Borgsum, Skt. Johannes sg., Før, begravet i Wyk-Boldixum på Før (Skt. Nicolai). B. var en af de mange dristige hvalfangere fra de nordfrisiske øer der årligt tog på fangst i den nordlige Atlant og Davisstrædet, enten i nederlandsk, nordtysk eller dansk tjeneste. Der vides ikke ret meget om hans virke. 1761, samme sommer som hans første kone døde efter at have født en datter, var B. på havet ud for Grønlands østkyst hvor han i juni og juli passerede en lang kyststrækning. På 70° 40' nordlig bredde var han af strømmen ført ind i den fjord som senere William Scoresby den yngre besejlede og gav navn efter sin fader: Scoresbysund. B. tegnede et kort over sin rejse. Da Poul Løvenørns mislykkede ekspedition 1786–87 havde fundet sted henvendte B. sig til Den kgl. grønlandske handel i marts 1788, indsendte sit kort og foreslog en ny ekspedition. Direktionen beholdt hans kort, men var utilbøjelig til at gå ind på hans forslag på det tidspunkt. (Kortet kom i botanikeren Morten Wormskiolds besiddelse hvor det brændte). B. der var rådmand på Før indsendte 15.12.1788 et fornyet forslag om at genopdage den norrøne Østerbygd fra farvandene øst for Grønland. Det forblev ubesvaret. Da han i september året efter tilbød at overtage et eller flere af Den kgl. grønlandske handels hvalfangerskibe, der netop i de år var til salg, på sine egne vilkår fik han afslag herpå. Da han så ansøgte om at få kommandoen på de skibe der skulle sendes på ekspedition til østkysten af Grønland måtte Den kgl. grønlandske handel stille sig aldeles uforstående eftersom man ikke påtænkte at udsende nogen ekspedition overhovedet. B. fik dermed afslag på alle sine forslag. Herefter trak B. sig formentlig ind i sig selv. Hvorvidt han fortsat drev hvalfangst vides ikke. Hans sidste år må have været plagsomme, idet han led af vattersot hvoraf han døde. B. hører til blandt de hverdagsmennesker der under deres hårde arbejde og ved deres faglige dygtighed gør betydningsfulde opdagelser, men ikke hverken i samtiden eller i den nærmeste eftertid værdsættes efter fortjeneste. Sent mindedes man ham da man kaldte Scoresbysunds sydkyst Volquard Boons kyst.

Familie

Forældre: Boh Ketels. Gift 1. gang 17.11.1760 med Mårret Tüches, fra Wrixum, død 24.8.1761. Gift 2. gang 21.12.1765 med Sabina Knudts, fra Nieblum, død efter 1800.

Bibliografi

Louis Bobé i Medd. om Grønland LV, 1, 1936 31 og noten 45f. F. Gad: Grønlands hist. III, 1976 456f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig