Henriette Wulff, Hanna Henriette Frideriche Wulff, 24.9.1804-13.9.1858. Født i Kbh. (Holmens), død på dampskibet Austria på Atlanterhavet. I det Wulffske hjem, en af tidens litterære københavnersaloner, voksede W. op som den ældste af fire børn. Til trods for at hun var det af børnene der havde de rigeste evner fik hun kun mangelfuld undervisning, men blev ved selvstudier meget kundskabsrig. Af sprog lærte hun at beherske engelsk, tysk, fransk, italiensk og portugisisk. I sin ungdom dyrkede hun malerkunsten og har sandsynligvis taget undervisning hos J. C. Dahl i München 1830. Efter moderens død førte hun med myndighed hjemmet, støttet af den yngste bror Christian der helt ofrede sig for sin søster. Hun havde brug for hans støtte da hun ofte var syg og dertil vanfør (lille og pukkelrygget). Desuagtet begav hun sig, undertiden alene, undertiden med broderen, ud på flere lange udenlandsrejser. Først til Harzen og Dresden 1830, derefter 1834-35 til Italien og 1843-45 til Portugal. 1850 opholdt hun sig i Sverige og rejste derpå til Vestindien og videre til De forenede Stater hvorfra hun vendte hjem 1852. Italien besøgte hun igen 1853-54 og rejste atter 1855 til Vestindien og Nordamerika med broderen der døde 1856 i Beaufort, South Carolina. Hans død var et chok hun aldrig forvandt.

I sit hjem i Kbh. og gennem sit omfattende brevskriveri fik W. betydning for adskillige af datidens personligheder såsom arkæologen J. J. A. Worsaae, æstetikeren og diplomaten Grimur Thomsen, den skotske forfatter Andrew Hamilton og den svenske forfatter Fredrika Bremer. Betydeligst er dog uden sammenligning den rolle hun kom til at spille for H. C. Andersen hvis mest fanatiske beundrer og støtte hun var. Bekendtskabet indledtes 1822 og varede til hendes død, kun afbrudt af små uoverensstemmelser. Med karaktertræk som lune, åndrighed, vid og evne til at begejstres var hun på bølgelængde med eventyrdigteren. Selv en outsider havde hun forståelse for hans særheder. På enkelte områder stod hun ham imidlertid fjern, især modarbejdede hun det sentimentale hos ham ligesom hun afskyede hans snobberi for overklassen og de fyrstelige. Til trods for at hun var opvokset i et yderst konservativt og royalt hjem vendte hun sig tidligt mod enevælden og var overbevist demokrat. Betegnende er flg. passus i et brev fra Portugal til Andersen 1844: "... mit Hjerte bløder ofte naar jeg seer himmelraabende Uretfærdigheder. Havde dette Land og dette Folk med sine ypperlige naturlige Anlæg blot halv saa god en Styrelse som vores, da kunde det blive herligt, og Folket lykkeligt. – Men det er sandt kjære Andersen, her er jeg kommet ind paa et Gebet, der ingen synderlig Interesse har for Dem ..." Ved siden af en tiltagende lede ved den kbh.ske kulturelle andedam var hendes modvilje mod den europæiske statskonservatisme den egentlige grund til at hun efter broderens død besluttede sig for at emigrere til frihedens land, Amerika. I begyndelsen skulle hun bo på Eaglewood ved New York hos den amerikanske socialist og filantrop Marcus Spring og hustru Rebecca som hun havde stiftet bekendtskab med gennem Fredrika Bremer. 1.9. gik hun i Hamburg om bord i udvandrerskibet Austria men den 13. brød det i brand på Atlanterhavet få dagsrejser fra New York. Skibet sank og W. omkom sammen med 452 andre passagerer og besætningsmedlemmer. H. C. Andersen var rystet i sit inderste ved hendes tragiske død og opgav enhver plan om selv at rejse til Amerika. Som deres omfattende brevveksling smukt vidner om var hun den af hans veninder der ydede ham det mest indforståede modspil.

Familie

Forældre: premierløjtnant, senere kontreadmiral Peter W. (1774-1842) og Hanne H. Weinholdt (1784-1836). Ugift. – Søster til Peter W. (1808-81).

Ikonografi

Mal. af Adam Müller, 1837.

Bibliografi

H. C. Andersen og H. W. En brevveksl., udg. H. Topsøe-Jensen I–III, 1959. – Breve i Kgl. bibl.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig